Skip to main content

ΚΕΔΕ: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι δήμοι για το τέλος ταφής

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για τους νέους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος ταφής απορριμμάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά την ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την ακύρωση της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αναδρομική επιβολή του τέλους, η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Ο πρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με την αίτηση ακύρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατίθεται περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως θα ζητηθεί την επιστροφή των 35 εκ. ευρώ που έχουν καταβληθεί από τους δήμους στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Επίσης, δεδομένου ότι τα δικαστήρια καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί απόφαση με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής να ζητηθεί να δοθούν στους δήμους καφέ και μπλε κάδους, απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα αξίας μέχρι του ποσού των 240 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα παρακρατηθέντα έναντι του τέλους ταφής μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των αυτοδιοικητικών, καθώς οι δήμοι καλούνται να καταβάλουν τεράστια ποσά και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως οι δήμοι δεν έχουν καμία ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση.

Στην ίδια συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει κληθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να παρουσιάσει την επίσημη κυβερνητική πρόταση σχετικά με ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τους δήμους, αυτή που αφορά το νέο διοικητικό μοντέλο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οι οποίες προτείνεται να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα.

Ο κ. Κυρίζογλου παρουσίασε συνοπτικά και την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», το οποίο η ΚΕΔΕ  ζητά να συμπεριληφθεί στο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης  για  «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό» όλων των πεδίων της δημόσιας ζωής. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει ένα πρώτο συνοπτικό σχέδιο για το περιεχόμενο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής που αφορούν τα επιμέρους υπουργεία.

Την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε με μία φωνή», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καϊτεζίδης μίλησε και για τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση, αναφέροντας ενδεικτικά το τέλος ταφής, το ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο και την κατάργηση των νομικών προσώπων, ωστόσο τόνισε πως είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για να γίνει πιο σύγχρονη η αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εν ενεργεία και νέοι δήμαρχοι, καθώς επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.