Skip to main content

ΚΕΘΕΑ: Η βία προς τον Ζακ συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του

Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει το προφανές ότι δηλαδή το περιστατικό δεν είναι μοναδικό αλλά ένας «ένας ακόμα κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα κρουσμάτων βίας».

Τους κινδύνους που κρύβει για την κοινωνία η στοχοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι, οι εργαζόμενοι του σεξ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια.

Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει το προφανές ότι δηλαδή το περιστατικό δεν είναι μοναδικό αλλά ένας «ένας ακόμα κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα κρουσμάτων βίας στους δρόμους της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας, γιατί αφορούν τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, άστεγους, εξαρτημένους, εργαζόμενους του σεξ, πρόσφυγες, μετανάστες».

Το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει εξάλλου ότι σε ό,τι αφορά τους χρήστες, την τελευταία διετία καταγράφει σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας απρόκλητες επιθέσεις από αυτόκλητες ομάδες ή άτομα κατά εξαρτημένων χρηστών.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι απειλές και η βία στρέφονται και ενάντια στους εργαζόμενους που υποστηρίζουν τους χρήστες στον δρόμο, παρεμποδίζοντας το έργο τους και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους», επισημαίνεται.

Το ΚΕΘΕΑ χαρακτηρίζει αυτά τα φαινόμενα «αρνητικό δείκτη για το επίπεδο ανθρωπιάς και συνοχής της κοινωνίας μας, όπου η διαφορετικότητα εύκολα στοχοποιείται ως πηγή του κακού και τα πιο ευάλωτα θύματα της κρίσης προβάλλονται ως αιτίες της. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές λιτότητας, η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, η αναζήτηση πρόχειρων λύσεων διαχείρισης των κοινωνικών προβλημάτων με κύριο στόχο να μειωθεί η κοινωνική όχληση, η ρητορική του μίσους και η καλλιέργεια του φόβου συμβάλλουν στη διαιώνιση των προβλημάτων για τα άτομα και την κοινωνία».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η βία προς το πρόσωπο του Ζακ Κωστόπουλου συνεχίζεται και μετά τον θάνατό του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλά ΜΜΕ. Φαίνεται πως δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ότι αυτό που συνέβη στην οδό Γλάδστωνος είναι μια τραγωδία για όλους μας» και ζητώντας ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, μακροπρόθεσμες πολιτικές με επάρκεια πόρων και αγωγή της κοινότητας, σε ένα πλαίσιο που θα προωθεί την συνύπαρξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ένταξη.