Skip to main content

Κίνα: Βύθιση πρώην ελληνόκτητου πλοίου κατόπιν σύγκρουσης με άλλο σκάφος

Περίπου 16 ναυτικά μίλια βόρεια από τις εκβολές του ποταμού, το Omega συγκρούστηκε με το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Mirabella με σημαία των Νήσων Κουκ

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Omega, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, φέρεται να βυθίζεται στον ποταμό Γιανγκτζέ, κοντά στη Σαγκάη, ύστερα από σύγκρουση με άλλο πλοίο, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας, καθώς το Omega ανήκει σε τουρκική εταιρεία.

Περίπου 16 ναυτικά μίλια βόρεια από τις εκβολές του ποταμού, το Omega συγκρούστηκε με το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Mirabella με σημαία των Νήσων Κουκ. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο σε σωσίβια λέμβο και παρελήφθη από το Mirabella με ασφάλεια.

Από τα 21 μέλη του πληρώματος του βυθισμένου πλοίου, τα 16 είναι Τούρκοι πολίτες.

Το ηλικίας 20 ετών Omega, που κατά πληροφορίες ανήκει στην τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία Gamma Shipping, ονομαζόταν προηγουμένως Dimitris S.

Φέρεται επίσης να ανήκε τότε στη ναυτιλιακή εταιρεία Order Shipping με έδρα τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γραφείου Διάσωσης του Ντόνγκχαϊ στη Σαγκάη, η σύγκρουση των δύο σκαφών έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε εισροή υδάτων στο γεμάτο με 47.000 τόνους ατσάλι πλοίο που απειλεί να το βυθίσει, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία WK Webster.

Η σωστική υπηρεσία του Ντονγκχάι έχει δέσει το σκάφος ώστε τουλάχιστον να μην παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους και τα κύματα.

Ρήγμα και εισροή υδάτων υπέστη και το Mirabella, που μετέφερε 45.000 τόνους σιδηρομεταλλεύματος. Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίστηκε από το πλήρωμα και το πλοίο έχει αγκυροβολήσει.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συνεργάζεται με το Κέντρο Συντονισμού για Επιχειρήσεις Ναυτικής Διάσωσης της Κίνας για το θέμα της μεταφοράς των Τούρκων μελών του πληρώματος.