Skip to main content

Κίνδυνος μπλακάουτ μέσα στο Πάσχα στην Ελλάδα - Ποιος ο λόγος

Ποια μέτρα εξετάζονται για την αποτροπή γενικευμένη διακοπής ρεύματος

Τα πιθανά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος μέσα στο Πάσχα θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Ομάδας ∆ιαχείρισης Κρίσεων υπό τον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ ∆ημήτρη Φούρλαρη.

Ο κίνδυνος προκύπτει λόγω του συνδυασμού των χαμηλών καταναλώσεων ρεύματος, που αναμένεται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ, που μπαίνει κατά προτεραιότητα στο Σύστημα και τη δυσκολία εξισορρόπησης του συστήματος τις βραδινές ώρες που πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και απαιτείται άμεσα η είσοδος ευέλικτων συμβατικών μονάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθειά του.

Για τις προκλήσεις που εγείρει στην ασφαλή λειτουργία του Συστήματος η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλών φορτίων -χωρίς ακόμα να έχει ενεργοποιηθεί το «εργαλείο» της αποθήκευσης ενέργειας- προειδοποίησε προημερών δημόσια ο αντιπρόεδρος του Α∆ΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου. Ο ∆ιαχειριστής φέρεται να έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ για τα θέματα που προκύπτουν,τα οποία θα συζητηθούν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η naftemporiki, μια από τις λύσεις που εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ είναι οι περικοπές ΑΠΕ, με τη συνδρομή και του ∆Ε∆∆ΗΕ, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα επιβάλει περιορισμούς στην παραγωγή «πράσινων» μονάδων στο δίκτυο διανομής. Το δεύτερο μέτρο που ίσως χρειαστεί να επιστρατευθεί είναι ο περιορισμός των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με το «πάγωμα» των αντίστοιχων δικαιωμάτων στις διασυνδέσεις.

Τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ

Το ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μεταβαίνει ταχύτατα στη νέα εποχή της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα -που πέρα από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη εγκυμονεί και προκλήσεις, όπως προαναφέρθηκε- αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με τα οποία η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο ∆ιασυνδεδεμένο Σύστημα στο τέλος ∆εκεμβρίου ανήλθε στα 10,17GW, που παρήγαγαν 18,9 TWh επί συνόλου 50,7 TWh, που ήταν η ετήσια ζήτηση / κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον ∆ΑΠΕΕΠ, οι ΑΠΕ παρέμειναν ο βασικός μοχλός συγκράτησης της τιμής της αγοράς, πιέζοντας την οριακή τιμή του Συστήματος στα χαμηλότερα σημεία τις ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ ήταν στα υψηλότερα επίπεδα. Τα διαγράμματα τιμών που δημοσιεύονται στο ΕΧΕ, με τις ανά ώρα διακυμάνσεις της τιμής, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου.

Πηγή: naftemporiki.gr