Skip to main content

Κοινοβουλευτική ερώτηση ΚΚΕ για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά Θέρμης

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης

Ερώτηση στους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά Θέρμης κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η απόφαση αυτή λήφθηκε δίχως να υπολογίζονται οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 7 χωριών της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ταχυδρομικό κατάστημα», με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία τους να είναι «δεδομένη».

Διαβάστε ακόμη - Συστράτευση δήμου Θέρμης και πολιτών ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στα Βασιλικά

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών

Θέμα: Για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης

Με απόφαση της διοίκησης της κρατικής επιχείρησης ΕΛΤΑ αναστέλλεται από 23-10-2023 η συναλλακτική δραστηριότητα του Ταχυδρομικού Καταστήματος Βασιλικών Θεσσαλονίκης.

Το κλείσιμο του καταστήματος αυτού, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, υπάγεται στην "ανάγκη αναδιοργάνωσης του δικτύου των υποκαταστημάτων", είναι δηλαδή στοιχείο του μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους και η παράδοσή τους σε "στρατηγικό επενδυτή".

Η απόφαση αυτή λήφθηκε δίχως να υπολογίζονται οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 7 χωριών της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ταχυδρομικό κατάστημα, παρέχοντας υπηρεσίες ταχυδρομικές, χρηματοοικονομικές και ταχυμεταφορών, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, πληρωμές συντάξεων, πληρωμές λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Η ταλαιπωρία για τους κατοίκους των χωριών αυτών είναι δεδομένη με βάση και τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως η απόσταση των χωριών από την έδρα του δήμου, τη Θέρμη, η έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης με αυτή, το οδικό δίκτυο, οι ανάγκες εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων, οδηγώντας τελικά σε ακόμη μεγαλύτερη ερήμωση των χωριών.

Ιδιαίτερα για τα Βασιλικά,  που ήταν η έδρα του πρώην δήμου Βασιλικών,  η εξέλιξη αυτή έρχεται ως χαριστική βολή μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, του υποθηκοφυλακείου, του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Εκτός από την υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών για το κοινό, δυσμενείς είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, καθώς το μέλλον τους είναι ρευστό και έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους ζωή, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν οι "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως είναι οι ταχυδρομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες κλπ., που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να μην κλείσει το Ταχυδρομικό Κατάστημα Βασιλικών, αλλά να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί με επαρκές μόνιμο προσωπικό, για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο από όλους,

- Να μην υπάρξει καμία απόλυση.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας