Skip to main content

Τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις; Αγωνία για χιλιάδες οικογένειες

Σε αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις θερινές κατασκηνώσεις που φιλοξενουν κάθε χρόνο 140.000 παιδιά - Ανησυχία για 12.500 εργαζόμενους

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο παιδιά και έφηβοι αγωνιούν για το αν θα επιστρέψουν και φέτος στις θερινές κατασκηνώσεις, η λειτουργία των οποίων εξετάζεται υπό το πρίσμα του κορωνοϊού.

Όπως είχε ενημερώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, το θέμα συζητείται από ειδική υποεπιτροπή που θα στείλει την εισήγησή της. «Υπάρχουν φυσικά υπέρ και κατά, είναι ένας χώρος που μπορεί να λειτουργήσει απομονωμένα για τα παιδιά, ένας χώρος που καλλιεργείται η κοινωνικότητα. Βέβαια, είναι ένας χώρος που υπάρχουν και πολλές επαφές, περισσότερες από αυτές που θέλουμε αυτή την περίοδο, τώρα δηλαδή, τον Μάιο, και που οι αποστάσεις σχεδόν καταργούνται στις κατασκηνώσεις», είχε δηλώσει ο κ. Τσιόδρας την προηγούμενη εβδομάδα (δείτε εδώ). Από τότε ωστόσο το θέμα δεν έχει αναφερθεί ξανά αφήνοντας παιδιά, γονείς αλλά και τους ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων εξαιρετικά ανήσυχους.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κατασκηνώσεων, Παναγιώτης Μπαρδάκης, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με το ενδεχόμενο της έναρξης των θερινών κατασκηνώσεων στη χώρα. «Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καλό να ανοίξουν γιατί τα παιδιά θα είναι σε κλειστή, ελεγχόμενη δομή. Οι κατασκηνώσεις έχουν εμπειρία από τέτοιου είδους καταστάσεις, υπάρχουν ιατρεία και γιατροί όλο το 24ωρο. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής γιατί ο COVID 19 είναι κάτι καινούργιο», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν και πώς θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις, στις οποίες πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι περίπου 140.000 παιδιά ανά την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα αυτή, υποστηρίζει ο κ. Μπαρδάκης, επηρεάζει πολύ τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, οι οποίες στεγαζόμενες σε μεγάλες εκτάσεις και απασχολώντας από 150 μέχρι 400 άτομα προσωπικό, ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, χρειάζονται τουλάχιστον έναν μήνα για να οργανωθούν.

Την ανησυχία τους εκφράζουν επίσης οι κατασκηνωτές και οι γονείς τους. «Οι περισσότεροι γονείς μας λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις. Τα παιδιά το επιζητούν! Μέχρι σήμερα είχαμε ελάχιστες ακυρώσεις και είναι κυρίως από παιδιά του εξωτερικού επειδή υπάρχει η αμφισβήτηση για το αν θα υπάρξουν πτήσεις», αναφέρει ο Πάνος Γκουλιαμτζής, προϊστάμενος των κατασκηνώσεων ΧΑΝΘ, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η κατασκήνωση για την ελληνική οικογένεια και την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα αισιόδοξο κλίμα σχετικά με το άνοιγμα των κατασκηνώσεων. Προς το παρόν, όπως εξηγεί, η οργάνωση πηγαίνει με το σκεπτικό πως οι κατασκηνώσεις θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου με ευλαβική τήρηση των κανόνων. Η ΧΑΝΘ ωστόσο ήδη έχει επεξεργαστεί πολλά διαφορετικά σενάρια σε περίπτωση που υπάρξουν οδηγίες για λιγότερες ημέρες ή και λιγότερα παιδιά.

Στην περίπτωση που οι κατασκηνώσεις φέτος παραμείνουν κλειστές, οι ιδιοκτήτες θα υποστούν μεγάλη ζημιά, αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης. «Αν δεν επιτρέψουν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, θα χρειαστούμε ενίσχυση. Φανταστείτε ότι εμείς χρηματοδοτούμε έναν χώρο 100-150 στρέμματα όλο τον χρόνο και περιμένουμε να δουλέψουμε αυτούς τους δυο μήνες. Αν δεν δουλέψουμε τους μήνες αυτούς, είναι μεγάλη ζημιά», υπογράμμισε προσθέτοντας πως στη χώρα λειτουργούν συνολικά 45 ιδιωτικές κατασκηνώσεις που απασχολούν 12.500 εργαζομένους.