Skip to main content

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα αύριο για τους εμβολιασμούς των ιδιωτών γιατρών

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γιατροί των ιδιωτικών θεραπευτηρίων - Στη λίστα των εμβολιασμών μπαίνουν επίσης οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί

Αρχίζουν από αύριο οι εμβολιασμοί των ιδιωτών γιατρών, που αρχικά είχαν μείνει εκτός από τον σχεδιασμό του υπουργείου σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των ομάδων που θα θωρακιστούν πρώτοι απέναντι στον κορωνοϊό.

Μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τα συλλογικά όργανα των γιατρών, κυρίως αυτών που υπηρετούν ειδικότητες της λεγόμενης πρώτης γραμμής, αποφασίστηκε η άμεση εκκίνηση των εμβολιασμών. Μάλιστα, στον πρόγραμμα εντάχθηκαν τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι οδοντίατροι, που επίσης είχαν εκφράσει διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό τους από την πρώτη φάση των εμβολιασμών.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από αύριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όσων εργάζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Ταυτόχρονα, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για να δηλώσουν και οι υπόλοιποι που επιθυμούν να εμβολιαστούν», ανέφερε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής 12.500 γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο.

«Φαίνεται ότι έπιασε τόπο η διαμαρτυρία μας, αφού ως δια μαγείας, ενώ ήταν αποκλεισμένοι οι ιδιώτες και κυρίως οι ειδικότητες πρώτης γραμμής από το πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης, δόθηκαν εντολές και στα δημόσια νοσοκομεία αυτά τα εμβόλια που περισσεύουν να χορηγούνται σε ιδιώτες. Επίσης, δόθηκε εντολή στα ιδιωτικά νοσοκομεία από αύριο και για τρεις μέρες να εμβολιαστούν όλοι οι γιατροί σε εμβολιαστικά κέντρα του ίδιου του νοσοκομείου», ανέφερε από την πλευρά του ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, που επίσης είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι, οι εμβολιασμοί δεν θα γίνουν με βάση τις ειδικότητες και κατά πόσο αυτές σχετίζονται με την εξυπηρέτηση ασθενών COVID, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα δοθεί προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία ή με την περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Φαρμακοποιοί και οδοντίατροι

«Έγινε το αυτονόητο», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις. Όπως επισήμανε, η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι στη Θεσσαλονίκη οι εμβολιασμοί των φαρμακοποιών θα γίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα των πέντε νοσοκομείων της πόλης. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση συμμετοχής στους εμβολιασμούς, ο κ. Ευγενίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλη, καθώς έχουν δηλώσει οι 910 από τους συνολικά 1.300 φαρμακοποιούς – μέλη του συλλόγου.

Εν αναμονή των οδηγιών με βάση τις οποίες θα γίνουν οι εμβολιασμοί των 13.500 οδοντιάτρων της χώρας βρίσκεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. «Μας ζήτησαν τα ονοματεπώνυμα και των ΑΜΚΑ των οδοντιάτρων που επιθυμούν να εμβολιαστούν, οπότε αύριο ή μεθαύριο θα δοθούν όλα τα ονόματα στο υπουργείο και μέσω των ΥΠΕ ή των νοσοκομείων θα ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θανάσης Δεβλιώτης, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και το προσωπικό των οδοντιατρείων που είναι συνεχώς δίπλα στους οδοντιάτρους.