Skip to main content

Κορωνοϊός: Πρόστιμο 1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Νέα πιο αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Απαγορεύονται από αύριο με απόφαση της κυβέρνησης οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών ιδίως ποινικών.

Αποθαρρύνονται ακόμα αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισότερων ατόμων.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για να εξυπηρετήσει ζωτικές και μόνο ανάγκες», τόνισε.

Οι εξαιρέσεις για κυκλοφορία εκτός οικίας περιλαμβάνουν τη μετάβαση στην εργασία, την επίσκεψη σε γιατρό, σε κατάστημα τροφίμων, σε ταχυδρομείο, σε τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων, τη μετάβαση για βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη και την σωματική άσκηση σε υπαίθριο χώρο ατομική ή μέχρι 2 άτομα, εφόσον τηρείται η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου και τη βόλτα κατοικίδιου.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων». Στα call centers οι εργαζόμενοι πρέπει να απέχουν δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.