Skip to main content

Κορωνοϊός: Στη Γερμανία το Novavax - Θα μεταπείσει και αντιεμβολιαστές;

Το εμβόλιο Novavax αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εμβολιαστική καμπάνια στη Γερμανία

Το νέο σούπερ εμβόλιο μπαίνει από σήμερα στο γερμανικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και είναι το 5ο κατά σειρά.Οι πρώτες εισαγωγές αναμένονται εντός της ημέρας, πρόκειται για 1,4 εκ. δόσεις, θα ακολουθήσουν κι άλλες, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι υπόθεση των κρατιδίων, μερικά κρατίδια προγραμματίζουν τους πρώτους εμβολιασμούς αρχές Μαρτίου, και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Συνολικά μέσα στο 2022 η Γερμανία θα παραλάβει 34 εκ. δόσεις.

Θα μεταπείσει και αντιεμβολιαστές;

Στο πολυαναμενόμενο Novavax εναποθέτει τις ελπίδες της η γερμανική εμβολιαστική καμπάνια, πιστεύοντας ότι θα πείσει εκείνους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν με εμβόλια παρασκευασμένα σύμφωνα με την τεχνολογία MRNA, όπως της Pfizer ή με βάση αδενοϊό, όπως της Astra Zeneca, παρά το ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ θεωρεί και τις δύο τεχνολογίες ως τον πιο ασφαλή δρόμο για την προστασία από την Κόβιντ. Τα συγκεκριμένα αντιγόνα γενετικά τροποποιημένης πρωτεΐνης που εμπεριέχονται στο εμβόλιο Novavax δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να «προκαλέσουν» κορωνοϊό, όπως φοβόντουσαν πολλοί. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός παράγει με τις δικές του δυνάμεις τον δείκτη προστασίας που χρειάζεται για να πολεμήσει τον ιό. Σύμφωνα με δύο μελέτες σε 45.000 εθελοντές και μετά από δύο δόσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων Κόβιντ με συμπτώματα μειώθηκε στο 90%. Βέβαια όταν έγινε η μελέτη κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, αλλά σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία φαίνεται ότι επενεργεί και κατά της 'Ομικρον. Η ένεση γίνεται ενδομυϊκά, όπως και στα άλλα εμβόλια.

Το σημαντικό είναι ότι σε ότι αφορά στις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες παρενέργειες, είναι ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλος, κόπωση και γενικότερη καταβολή δυνάμεων, και συνιστάται για τρίτο ενισχυτικό εμβολιασμό. Στο νέο εμβολιαστικό παρασκεύασμα έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ για όλους από ηλικίας άνω των 18. Η Μόνιμη Εμβολιαστική Επιτροπή STIKO ωστόσο λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων συνέστησε στις εγκύους και σε όσες θηλάζουν, να μην το κάνουν. Σύμφωνα με το σχέδιο το εμβόλιο θα δοθεί κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους στους τομείς υγείας και περίθαλψης, οι οποίοι μέχρι τις 15 Μαρτίου οφείλουν να εμβολιαστούν, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Tagesschau.de/dpa

Πηγή: Deutsche Welle