Skip to main content

Κώστας Χήτας για λίμνη Κορώνεια: Έγκλημα και τιμωρία

Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός ζητά να πληροφορηθεί για το αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ.

Ερώτηση για την κατάσταση στη Λίμνη Κορώνεια κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας.

Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός ζητά να πληροφορηθεί για το αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, προκειμένου να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουν τα έργα διάσωσης της λίμνης Κορώνειας.

Το κείμενο της ερώτησης του Κώστα Χήτα:

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
Προς:   Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
            
ΘΕΜΑ: «Προστασία της λίμνης Κορώνειας»

Κύριε υπουργέ,
Η λίμνη Κορώνεια, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, εκπέμπει για πολλοστή φορά σήμα κινδύνου. Τις τελευταίες μέρες έχουν ξεβραστεί χιλιάδες ψόφια ψάρια γύρω από τη λίμνη, ενώ παράλληλα η στάθμη της εξακολουθεί να μειώνεται δραματικά. Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, εδώ και αρκετά χρόνια, επισημαίνει τα προβλήματα, αναφέροντας ότι πολύ πιθανόν τα νερά είναι πλέον μολυσμένα και γι’ αυτό πεθαίνουν τα ψάρια. Η δε μείωση της στάθμης οφείλεται στην ανομβρία, στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην υπεράντληση των υδάτων, για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.

Παράλληλα, εκκρεμεί ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2016, ένα υπέρογκο ποσό - πρόστιμο ύψους 30 εκατ. €, το οποίο επιβλήθηκε από την Κομισιόν, για τη λανθασμένη διαχείριση της λίμνης. Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί με πρόστιμα ύψους 30-70.000 την ημέρα, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την αναγκαιότητα αποκατάστασης ενός τόσο σημαντικού υδροβιότοπου, που αν μη τι άλλο, ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με έκταση 42,5 τ.χλμ. και μεταξύ άλλων, λειτουργούσε ως σταθμός εκτελωνισμού των αλιευμάτων στον Άγιο Βασίλειο, συντηρώντας περισσότερες από 600 οικογένειες της γύρω περιοχής.
Φυσικά, δεν υπάρχει ακόμη κάποια οριστική απόφαση για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης της λίμνης, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Υπουργείο σας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως, κατά την επίσκεψή σας στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μεταβήκατε στην περιοχή και δεσμευτήκατε ότι θα προβείτε άμεσα στη χρηματοδότηση για τη διάσωση της λίμνης.

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Έχει σκοπό να τηρήσει τη δέσμευσή του και να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουν τα έργα διάσωσης της λίμνης Κορώνειας;
2. Υπάρχει προγραμματισμός έναρξης των εργασιών, προκειμένου να προλάβουμε την ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασής της;

Ο ερωτών  Βουλευτής

Κωνσταντίνος Χήτας