Skip to main content

Κουρουμπλής για αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Προφάσεις εν αμαρτίαις οι ιδεολογικές διαφορές

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως δεν έχει διαπιστώσει «ότι υπάρχει ένα ισχυρό διακύβευμα ανάμεσα στους διαφωνούντες με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη»

Για τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο Ertnews, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως πρέπει λόγω της ημέρας «να αφιερώσουμε μία σκέψη στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν στο Πολυτεχνείο εδώ και 50 χρόνια και συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Ακολούθως σχολίασε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, παρακολουθώντας από πολύ κοντά τα πράγματα, τις απόψεις που κατατίθενται, τις διαφωνίες και όποιες διαφωνίες. Δεν έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα ισχυρό διακύβευμα ανάμεσα στους διαφωνούντες με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Δηλαδή, μπορεί το 2015 να έφυγαν αυτοί που έφυγαν μάλιστα, αλλά είχαν ένα διακύβευμα. Υπήρχε ένα διακύβευμα. Είχαν πει τότε ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ψηφίσουν το μνημόνιο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές σε αυτούς που φεύγουν και συμπλήρωσε: «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Επιχειρήθηκε να γίνει μία, ας το πω, κατάληψη του κόμματος, διότι δεν έπρεπε να προηγηθεί, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη αρκετών ανθρώπων στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήταν βέβαια η πλειοψηφία. Έπρεπε να προηγηθεί το συνέδριο γιατί το κόμμα υπέστη μια βαριά ήττα και σε αυτή την ήττα όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι και άλλοι που ήταν στην ηγεσία του κόμματος έχουν βαρύτατη ευθύνη.

Το κόμμα δεν τους διαγράφει, το κόμμα δεν θέλει να φύγουν. Αν φύγουν αυτή τη στιγμή, τη δύσκολη στιγμή που μάλιστα η κοινωνία σφαδάζει από την βία της καθημερινότητας, στο επίκεντρο της οποίας είναι αυτή η αφόρητη ακρίβεια, θεωρώ ότι πράττουν με έναν τρόπο πολύ απαράδεκτο. Αν το πράξουν. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα το πράξουν, γιατί θεωρώ ότι είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τα πάντα γύρω γύρω. Αν φύγουν είναι αποστάτες, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φύγουν. Να πάμε στο συνέδριο να δούμε εκεί τα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και αν πράγματι εκεί θεωρούν ότι οι άνθρωποι δεν καλύπτονται από αυτό που θα υιοθετηθεί, τότε υπάρχει ένας λόγος σοβαρός».

Ανέφερε για το «μαξιλάρι», ότι «Μόνο ο κ. Κασσελάκης έχει εκφράσει επιφυλάξεις; Ακόμα και ο κύριος Δραγασάκης τον Μάρτιο είπε ότι θα μπορούσε να ήταν λιγότερο και άλλοι άνθρωποι. Είναι μια άποψη η οποία δεν ενοχοποιεί με αυτόν τον τρόπο και δεν δικαιολογεί να πει κάποιος ότι να έρθουν στα όργανα, να μπουν τα ζητήματα αυτά και εκεί να αποκατασταθούν. Αυτό δεν είναι ιδεολογική διαφορά. Είναι ότι ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, η οποία κρίνεται».

Απαντώντας για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον τόπο. Δεν θα μπω στον πειρασμό της φθοράς αυτού του πολιτικού κεφαλαίου. Κρίνει κάθε φορά τι θα κάνει. Έχει την ωριμότητα. Τον εμπιστεύομαι σαν ένα πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής. Από εκεί και πέρα έχει τις επιλογές του κάθε φορά να κρίνει τι θα κάνει. Έχει μια επιλογή να δει κάποιους ανθρώπους».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι: «Λέω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να φύγει κάποιος. Δεν είναι ένα εγχείρημα απλό. Ο καθένας πρέπει να σκεφθεί πάρα πολύ καλά τι μπορεί να επέλθει. Βεβαίως, κάποια ζημιά, τουλάχιστον συγκυριακά, θα γίνει στο κόμμα. Εντάξει, αν αυτός είναι ο στόχος.

Εγώ δεν πιστεύω λοιπόν οι άνθρωποι που τους ανέδειξε αυτός ο χώρος, αυτός ο κόσμος που τους έκανε δημόσια πρόσωπα, τους κατέστησε στελέχη της δημόσιας ζωής, θα επιλέξουν σε αυτή τη συγκυρία, χωρίς να έχουν σοβαρό επιχείρημα, επιχείρημα πολιτικό, ιδεολογικό για να κάνουν μια τέτοια απονενοημένη κίνηση, γιατί θα είναι απονενοημένη κίνηση. Να σας πω γιατί. Γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεγάλο κόμμα».

Επίσης με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Το κόμμα λοιπόν, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πραγματικά πολιτική αναστάτωση. Δεν πρόλαβε ο νέος αρχηγός να πάρει ανάσα με αυτά που συμβαίνουν. Διότι δυστυχώς από την πρώτη στιγμή αμφισβητήθηκε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα. Διότι οφείλουμε ο καθένας μας, εγώ σας λέω εγώ προσωπικά. Δηλαδή δε διανοούμαι ότι αν είχε εκλεγεί η κυρία Αχτσιόγλου θα έβαζα θέμα αμφισβήτησης ως απλό μέλος, λέω εγώ λοιπόν, δεν το διανοήθηκε. Δε μπορεί αυτή τη στιγμή το πρόσωπο.

Εγώ δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει σοβαρό επιχείρημα να υπάρχει αυτή η στάση, αυτή η στάση πολιτικών προσώπων με ιστορία που εξέθεσαν τον εαυτό τους και θα πω σε συντρόφους που τους έχω τιμήσει, σέβομαι την ιστορία τους, ότι όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς την ιστορία σου, μην την εξευτελίζεις. Και αυτό έγινε δυστυχώς, διότι η επιλογή να μιλήσουν δεν ήταν τα όργανα. Δεν ζήτησαν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή και να μιλήσουν. Δεν ζήτησαν να πάμε στο συνέδριο και να μιλήσουν. Λέω για αυτούς που έβγαιναν στα κανάλια και με έναν τρόπο που πραγματικά δεν συνάδει σε έναν αριστερό, μιλούσαν με έναν τόσο απαξιωτικό τρόπο, μπροστά σε κανάλια τα οποία ήξεραν πολύ καλά πώς είχαν τοποθετηθεί σε δύσκολες στιγμές της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας – σύμπλευσης όσων αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ με την Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε: «Για τον κ. Κούλογλου δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες αναφορές. Ο κ. Κούλογλου καλά έχει βολευτεί. Πήρε δύο πενταετείς λοιπόν, θα πάρει και τη βαριά σύνταξη και τώρα μας λέει λοιπόν αυτά που μας λέει. Λοιπόν, ας παραδώσει την έδρα και ας τιμήσει την υπογραφή του και αυτός και όσοι θέλουν να φύγουν. Διότι τη δεοντολογία, το κείμενο της δεοντολογίας δεν το πρότεινα εγώ. Άλλοι το πρότειναν, αυτοί που τώρα έχουν φύγει. Λοιπόν ας τιμήσουν την υπογραφή τους τουλάχιστον και την υπογραφή τους. Δεν λέω τίποτα περισσότερο, διότι όταν υπογράφεις είσαι υποψήφιος βουλευτής και υπογράφεις ότι αν φύγω από το κόμμα θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα και σήμερα φεύγεις από το κόμμα και η έδρα καλά κρατεί. Λες και κάποιος θα μπορούσε να το πει και για μένα αυτό, αλλά εμένα με διέγραψε το Τσίπρας και δεν έφυγα και δεν βγήκα στα κανάλια σαν τις κότες που κακαρίζουν και δεν γεννούν αυγά, να λέω και να καταριέμαι και να λέω αυτά που λέω λοιπόν, ένας αυτοέλεγχος και μια αυτοπειθαρχία όταν μιλάμε, τουλάχιστον όταν κάνουμε αυτού του είδους τις επιλογές».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα τόνισε πως: «Δεν σημαίνει ότι ο κύριος Τσακαλώτος κατέχει την μοναδική αλήθεια. Ο κύριος Τσακαλώτος, τον οποίο εκτιμώ σαν άνθρωπο, θα σας πω ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος ή δεν έχει διαβάσει καλά την πολιτική ιστορία της Ελλάδος. Διότι αν ξεκινήσει κανείς από το 1959 θα σας πω γιατί χωρίς να είναι καθ’ όλα αυτάρεσκο, πιστεύω ότι είμαι καλά διαβασμένος σε ότι αφορά την πολιτική ιστορία της χώρας αυτής. Από το 1959 που τόλμησαν κάποιοι να αμφισβητήσουν τον Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και βρέθηκαν εκτός της ΕΡΕ, βρέθηκαν στο κενό. Από τότε πιάστε τι έχει γίνει μέχρι τώρα, για να φτάσουμε στην εποχή της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε από την Νέα Δημοκρατία με κάποια ομάδα βουλευτών και μετά βρέθηκε στο κενό. Το ίδιο ο Στεφανόπουλος, το ίδιο ο Σαμαράς, το ίδιο ο Λαφαζάνης δηλαδή 43 βουλευτές φύγανε».

Σε επισήμανση για την είσοδο στη Βουλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, σχολίασε: «Για θνησιγενή σχήματα, δεν θέλω να μιλάω, εγώ θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας πω και το λέω μετά λόγου γνώσεως, θέλει μεγάλο κόμμα, θέλει κυβερνώσα αριστερά».

Ενώ για το ενδεχόμενο αποχώρησης και άλλων βουλευτών τόνισε πως: «Δεν σημαίνει τίποτα. Αν βρεθούνε σε μια τέτοια επιλογή, τότε θα μετρηθεί καθένας μας με το μπόι του, το πραγματικό, το πολιτικό. Ας το επιχειρήσουν, αν, θεωρώ ότι εγώ οι άνθρωποι αυτοί είναι υπακούουν στη λογική και η λογική λέει ότι εδώ, όλοι μαζί θα πάμε. Και σας το ξαναλέω αν μου πει κάποιος γιατί η κοινωνία κρίνει, μας κρίνει όλους. Αν μας πει, αν μου πει κάποιος ότι ξέρεις, μα εδώ υπάρχει χάσμα πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών. Που το είδε κανείς»;

Για τα επιχειρήματα ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τη φυσιογνωμία του κόμματος, όπως του καταλογίζουν οι αποχωρήσαντες, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Δηλαδή κατόρθωσε ο κ. Κασσελάκης σε ένα μήνα να αλλάξει το κόμμα και εμείς δεν το καταλάβαμε; Έλεος δηλαδή. Να είμαστε και λίγο σοβαροί στην επιχειρηματολογία μας. Πως άλλαξε το κόμμα; Δηλαδή τόσο τόσο εύθραυστο κόμμα χτίσαν οι ίδιοι που ήταν η ηγεσία τόσον καιρό; Και τώρα ήρθε ο Κασσελάκης και πριν ακόμα συνεδριάσουν όλα τα όργανα να πάμε στο συνέδριο, κατέληξαν ότι ο Κασσελάκης έχει αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος. Τους έχει περιορίσει κανείς στις απόψεις τους να πάνε στη Βουλή αντί να κάνουν λευκή απεργία, να πάνε στη Βουλή και να δώσουν τη μάχη για τη βία της καθημερινότητας, Μιας κυβέρνησης η οποία αποδεικνύεται άβουλη και παράλυτη στο τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα με το θέμα της ακρίβειας».

Για τις ευρωεκλογές και για τον πήχη του 17% που έβαλε ο κ. Κασσελάκης, απάντησε πως: «Οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κοντά. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια μεγάλη δυσκολία. Εσωτερική. Δεν θα ήταν τα πράγματα έτσι αν δεν είχαν προκύψει όλα αυτά τα γεγονότα, αν υπήρχε η σύνεση και η συναίνεση και η λογική, αν δεν ψάχναμε, αν δεν έψαχναν κάποιοι ευκαιρία για να πουν χάσαμε το κόμμα και ως εκ τούτου δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Εμείς δηλαδή που ήρθαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και που όλοι εγώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χιλιάδες άνθρωποι που επέλεξαν να πάνε στην Αριστερά και δεν είχαν αισθανθεί ότι τους έβλεπαν, οι περισσότεροι με την ίδια άποψη που βλέπουν τη δική τους παρουσία, τι έπρεπε να πούμε.

Και όμως καθίσαμε, δουλέψαμε, στηρίξαμε και φτάσαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, σε μια συναρπαστική πορεία όπου πραγματικά προσέφερε ιστορικά, θα κριθεί ένα κόμμα που κάτω από εκείνες τις συνθήκες έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, δημιούργησε μια σταθερότητα στην οικονομία και προσπάθησε όσο μπορούσε με βάση τις δυνατότητες, με βάση τις δυνατότητες που είχαμε από την πίεση των Ευρωπαίων φίλων μας να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κατάσταση για την κοινωνία και κυρίως να είμαστε μια κυβέρνηση που δεν παρουσίασε ούτε ένα οικονομικό σκάνδαλο».

Πηγή: ΕΡΤ