Skip to main content

Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένα οινοποιείο-έργο τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι ένας κορυφαίος οινικός προορισμός στη Θεσσαλονίκη και μία ξεχωριστή εμπειρία για τους οινόφιλους και όχι μόνο.

Είναι πασίγνωστο για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του με κορωνίδα τη Μαλαγουζιά, η οποία διασώθηκε από την εξαφάνιση και αναδείχτηκε χάρη στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Ο λόγος φυσικά για το Κτήμα Γεροβασιλείου, που περισσότερο από ένα οινοποιείο είναι ένας κορυφαίος οινικός προορισμός στη Θεσσαλονίκη και μία ξεχωριστή εμπειρία για τους απανταχού οινόφιλους και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναδειχθεί ένα από τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για επτά χρονιές από το διάσημο περιοδικό Wine and Spirits. Με επίκεντρο τον αμπελώνα των 720 στρεμμάτων στις πλαγιές της Επανομής ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει δημιουργήσει με πολύ αγάπη και μεράκι ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο αφιερωμένο στην τέχνη του κρασιού και όχι μόνο. Στο Κτήμα Γεροβασιλείου αναπνέεις τέχνη παντού, στην εντυπωσιακή Συλλογή Ανοιχτηριών και στο εξαιρετικό Μουσείο Οίνου, στις αίθουσες γευσιγνωσίας, στον κήπο και τον αμπελώνα με τα έργα τέχνης γνωστών Ελλήνων δημιουργών αλλά και ξένων, στο εστιατόριο στο Κτήριο Υποδοχής Επισκεπτών, όπου απολαμβάνεις λαχανικά και βότανα παραγωγής του Κτήματος. Επίσης, το Κτήμα Γεροβασιλείου τυποποιεί και δικά του προϊόντα, αλάτι βαπτισμένο στον ερυθρό οίνο Avaton, ελαιόλαδο από τις ελιές του Κτήματος, πετιμέζι και μουστουκούλουρα, τα οποία θα βρείτε στο πωλητήριο μαζί με τα κρασιά.

Η επίσκεψη στο Κτήμα περιλαμβάνει μια σύντομη περιήγηση του αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και του Μουσείου Οίνου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος στις ειδικές αίθουσες γευσιγνωσίας του οινοποιείου με την όμορφη θέα του αμπελώνα.

Το 2018 το Κτήμα Γεροβασιλείου δέχθηκε περίπου 15.000 επισκέπτες, εκ των οποίων 2.500-3.000 ήταν οι μαθητές που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο.

Εν αρχή ην το αμπέλι

Ο οικογενειακός αμπελώνας του Βαγγέλη Γεροβασιλείου αναπτύσσεται στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το αμμοαργιλώδες και προσχωσιγενές έδαφος, ο ήπιος χειμώνας και το δροσερό καλοκαίρι συνθέτουν ένα ιδανικό οικοσύστημα για το αμπέλι με την οινοποίηση στην περιοχή να μαρτυρείται εδώ και 1.500 χρόνια.

Σε αυτό τον τόπο, ο πατέρας Γεροβασιλείου είχε το αμπέλι του και εδώ θα ξεκινήσει από 25 στρέμματα την περιπέτεια της οινοποίησης ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Σπουδάζει στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύεται στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Διατελεί μαθητής του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετέχει στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Chateaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατέχει θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Το 1981 φυτεύει τον αμπελώνα της Επανομής με μαλαγουζιά και σαντορινιό ασύρτικο. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα.

Τα επόμενα χρόνια στον αμπελώνα που αυξάνεται φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Εκτός από τη μαλαγουζιά και το ασύρτικο που αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, καλλιεργούνται οι ελληνικές ερυθρές Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο και Ξινόμαυρο. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς με περίπου 46 ποικιλίες να καλλιεργούνται πειραματικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην παρούσα φάση η προσπάθεια του Κτήματος Γεροβασιλείου να μπει και στη βιολογική καλλιέργεια με 48 στρέμματα ξινόμαυρο. Αν όλα πάνε καλά το πρώτο βιολογικό κρασί θα κυκλοφορήσει το 2022.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους, τον Αργύρη, τη Μαριάνθη και τη Βασιλική που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας.

Σήμερα το Κτήμα κυκλοφορεί περίπου 400.000-450.000 ετησίως με το 35% να είναι εξαγωγές μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Κύπρο, Ιαπωνία, Νέα Υόρκη. Δεν είναι μόνο το λευκό, που είναι το best seller του Κτήματος, αλλά και το κόκκινο που διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς με πλέον διάσημο το Avaton που προέρχεται από Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη άφιξη έκανε φέτος για πρώτη φορά το Ροζέ από Ξινόμαυρο.

Το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου

Το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από τον αμπελώνα και αποτελείται από τρία κτήρια, όπου βρίσκονται ο χώρος της παραγωγής, οι υπόγειοι χώροι ωρίμασης και παλαίωσης, ο χώρος της εμφιάλωσης και ο χώρος συσκευασίας-αποθήκευσης.

Στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας βρίσκεται το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου. Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: η συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και η συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκίνησε το 1976 να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

 

Η συλλογή Γεροβασιλείου έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με έργα τέχνης που συναντά κανείς κατά τη διάρκεια της ξενάγησης: Το σταφύλι που εμπνεύστηκε ο Κώστας Τσόκλης μετά από επίσκεψη στο Κτήμα, Το φεγγάρι του Κώστα Βαρώτσου στον αμπελώνα, τον Ορίζοντα του Κώστα Βαρώτσου στον κήπο και του Δέντρο του ίδιου στις τριανταφυλλιές, τον Ισορροπιστή του Γιώργου Λάππα στον αμπελώνα το Ανοιχτήρι του Παύλου εντός του κτηρίου υποδοχής, το Ανθρωπάκι του Γιάννη Γαΐτη στo cafe κα.

Τελευταία αποκτήματα της συλλογής τo Ερωτικό του Μόραλη και o μαρμάρινος Φοίνικας του Enzo Gallo.

Το Ερωτικό του Γιάννη Μόραλη

 

 

Ο Φοίνικας υποδέχεται τους επισκέπτες στο πάρκινγκ

 

INFO:

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -16.00
                          Τετάρτη 13.00 – 19.00
                          Σάββατο-Κυριακή: 11.00 – 17.00
                          Τρίτη: Κλειστά

Ώρες Ξεναγήσεων

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή    10:30, 12:00, 13:30, 15:00
Τετάρτη                                 13:30, 15:00, 16:30, 18:00
Σάββατο, Κυριακή                   11:30, 13:00, 14:30, 16:00
Τρίτη κλειστά    

Για ομαδικές ξεναγήσεις (>10 ατόμων) είναι απαραίτητη η κράτηση.

Κάθε ξενάγηση ολοκληρώνεται με τη γευστική δοκιμή δύο κρασιών. Υπάρχει όμως και μία σειρά επιλογών για οινόφιλους επισκέπτες που επιθυμούν να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των κρασιών του Κτήματος (Δευτέρα-Παρασκευή / με κράτηση):

Δυνατότητα γευστικής δοκιμής όλων των κρασιών
Δυνατότητα γευστικής δοκιμής παλαιωμένων σοδειών που επιλέγουν οι οινολόγοι του κτήματος
Δυνατότητα ιδιωτικής γευστικής δοκιμής
Δυνατότητα γευστικής δοκιμής κρασιού-φαγητού

Είσοδος

Γενική είσοδος 7 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ

Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 18 ετών, μουσειολόγους, φοιτητές-σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:

1 Φεβρουαρίου – Άγιος Τρύφωνας, προστάτης του αμπελιού
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
2η Κυριακή του Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
«Ανοιχτές Πόρτες» – Εκδηλώσεις οινοποιείων-μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου

Το Κτήμα παραμένει κλειστό τις εξής μέρες κατά τη διάρκεια του έτους:

1 και 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα, 01 Μαΐου, 11 Μαΐου (Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης, Πολιούχος Επανομής), 29 Ιουλίου – 18 Αυγούστου (καλοκαιρινές διακοπές), 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά πραγματοποιούνται Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή και είναι απαραίτητη η κράτηση

Τηλέφωνο κρατήσεων: 23920 44567 Καθημερινά, 12:00-16:00.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.