Skip to main content

Κυρανάκης: Γνωστές ομάδες βίας και όχι παιδιά δημιούργησαν τα επεισόδια στο συλλαλητήριο

Απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, αντιτείνοντας ότι από 92 εκ. ευρώ που ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση, έφθασε στα 133 εκ ευρώ

Στις «γνωστές ομάδες βίας», απέδωσε τα σημερινά επεισόδια που συνέβησαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, κατά του νομοσχέδιου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, επικρίνοντας ταυτόχρονα όσα κόμματα υπερασπίζονται αυτές τις αντιδράσεις.

«Για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο συμφωνεί το 85% της ελληνικής κοινωνίας και αυτά που ονομάζεται εσείς 'παιδιά' εδώ έξω, και τα οποία τσακωνόντουσαν μεταξύ τους με καδρόνια, δεν είναι φοιτητές, δεν είναι παιδιά, δεν είναι οι έφηβοι που θέλουν να αντιδράσουν στην κυβέρνηση. Είναι οι γνωστές ομάδες βίας οι οποίες πηγαίνουν από σχολή σε σχολή, όπως κάνανε και επί δικών μας ημερών, όταν ήμασταν εμείς φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, και έρχονταν και μας απειλούσαν και κλείνανε τις σχολές. Το ίδιο κάνουν και σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, για την κυβερνοασφάλεια.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, αντιτείνοντας ότι από 92 εκ. ευρώ που ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση, έφθασε στα 133 εκ ευρώ.

«Από το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν 92 εκ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση και σήμερα έχουμε 133 εκ. ευρώ, ενώ διασφαλίζουμε από ευρωπαϊκούς πόρους 300 εκ. ευρώ συν 700 εκ. ευρώ, 1 δισ. για εστίες και αναβάθμιση δημοσίων πανεπιστημίων», ανέφερε.

Την έντονη αντίδραση του κ. Κυρανάκη προκάλεσαν και οι επιθέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον ης Ελλάδος, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, κατηγορώντας τα ότι συντάσσονται με συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες που δυσφημούν τη χώρα μας.

«Αυτό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε με σχετική και όχι με απόλυτη πλειοψηφία και το ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές από τους 705 ευρωβουλευτές και προήλθε από πρωτοβουλία μίας Ολλανδού ευρωβουλευτή από ένα κόμμα του 7% και από μια γνωστή ομάδα ευρωβουλευτών, που για 7η φορά έρχεται και λέει τα ίδια συκοφαντικά και ανυπόστατα κατά της Ελλάδος, ότι οι χώρες που έχουν δικτατορία στην Αφρική έχουν καλύτερη ποιότητα της ελευθερίας του Τύπου από ό,τι η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης.

Παράλληλα αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο ψήφισμα, υπογραμμίζοντας:

«Λέει αυτό το ψήφισμα για αστυνομική βία. Η αστυνομική συμπεριφορά στις Βρυξέλες και οι έλεγχοι που ασκούνται για απλού τύπου παραβάσεις είναι δυσανάλογα σε σχέση με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική βία με θανατηφόρα δυστυχώς αποτελέσματα και κατά αστυνομικών. Αυτά δεν τα λέει πουθενά το ψήφισμα.

Δεν λέει ότι από ομάδες χούλιγκανς έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός πριν λίγες εβδομάδες. Σας νοιάζουν μόνο αυτά που εξυπηρετούν το πολιτικό σας αφήγημα.

Απαγορεύει η ολλανδή ευρωβουλευτής του 7% σε έναν πολιτικό που κατασυκοφαντείται, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα για να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψη του. Αυτό λέει, δεν είναι ελευθερία του Τύπου».

Έντονη ήταν και η κριτική του για τις αναφορές του ψηφίσματος στο μεταναστευτικό.

«Λέει η Βόρεια Ευρώπη ότι δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσους μετανάστες έχει σώσει από ευρωπαϊκά νερά η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία; Έρχεται από ασφαλή θέση, ασκεί κριτική και κουνά το δάχτυλο σε ποιους; Στους άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος, που σώζουν καθημερινά ζωές και αποτρέπουν την παράνομη είσοδο που η Ευρώπη έχει επιβάλει.

Στην Πύλο που λέει το ψήφισμα, σώθηκαν ζωές. Δεν ήταν κανένας Ολλανδός εκεί να τις σώσει, αλλά οι δικοί μας άνθρωποι που τιμούν το εθνόσημο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης.