Skip to main content

Thessaloniki Summit - Κυρανάκης: Στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στα σκαριά πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται για την ανάγκη καθαρισμού

Οι νέες τεχνολογίες φαίνεται πως σύντομα θα σφίξουν τον κλοιό απέναντι στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αμελούν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς, καθώς πλέον τα πρόστιμα θα φτάνουν απευθείας στην... πόρτα τους. 

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασης του στο 7ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας με συνδιοργανωτή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφερόμενος στα μέσα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας από το υπουργείο στο οποίο προΐσταται, στόχος είναι να «προλάβουμε την επόμενη αντιπυρική». Από τη στιγμή της σύμβασης για την υλοποίηση των έργων θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες όπως έκανε γνωστό ο κ. Κυρανάκης. 

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η δημιουργία πλατφόρμας για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιούνται στη θυρίδα τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Πρακτικά ο οικείος δήμος θα εντοπίζει το οικόπεδο, θα λαμβάνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη μέσω του Κτηματολογίου και θα του στέλνει μήνυμα στην ψηφιακή θυρίδα του. Εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί, το οικόπεδο θα καθαρίζεται από τον δήμο και θα επιβάλλεται το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται πάντως και οι αλλαγές που υπήρξαν πρόσφατα στο έργο που αφορά στην αξιοποίηση μικροδορυφόρων. Το έργο επανασχεδιάστηκε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πολιτικής προστασίας όσον αφορά τις τεχνολογίες για τη γεωχορική παρατήρηση. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου για όλους τους δημόσιους φορείς που θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις εικόνες που θα έρχονται από τους δορυφόρους. Ο σχεδιασμός είναι το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί μέχρι την άνοιξη του 2024 και να υπάρξει σημαντική συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών τόσο όσον αφορά στο hardware, δηλαδή τους μικροδορυφόρους, όσο και στο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί.

Το άλλο κομμάτι είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών στις οποίες έχει ανατεθεί η έρευνα του έργου. Τα συστήματα ΑΙ ελέγχουν τις στάθμες των ποταμών και με βάση υπολογιστικά μοντέλα στέλνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για το νερό που έρχεται, ώστε να μπορεί να εκτραπεί.