Skip to main content

«Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ»: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕΘ για ρομποτική μονάδα υαλοπινάκων

Η νέα εγκατάσταση, που θα απαντήσει στις αυξημένες παραγωγικές ανάγκες της εταιρείας, θα είναι επιφάνειας 5.000 τ.μ. και θα αναπτυχθεί σε όμορο της υφιστάμενης μονάδας της οικόπεδο, 26 στρεμμάτων

Με μια νέα παραγωγική μονάδα επένδυσης 8 εκατ. ευρώ στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), πλήρως εξοπλισμένη με ρομποτικά συστήματα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο γυαλί, έρχεται να απαντήσει η βιομηχανία παραγωγής υαλοπινάκων ασφαλείας «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» στις αυξημένες παραγωγικές της ανάγκες.

Η νέα μονάδα θα είναι επιφάνειας 5.000 τ.μ. και θα αναπτυχθεί σε όμορο του υφιστάμενου εργοστασίου οικόπεδο, 26 στρεμμάτων, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν οι βορειοελλαδικές εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει συνολικά εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ. σε επιφάνεια 32 στρεμμάτων, που αποτελούνται από μία παραγωγική μονάδα 5.000 τ.μ. και ένα κέντρο logistics 5.000 τ.μ. Με τη νέα μονάδα θα δημιουργήσει μια παραγωγική πολιτεία 15.000 τ.μ. στη Σίνδο, ενώ θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα -που σήμερα φτάνει τα 350.000 τ.μ. υαλοπινάκων- κατά 30%.

Image

Για την επένδυση η «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» έχει αιτηθεί χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο (5 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (3 εκατ. ευρώ). Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της επένδυσης, από τη στιγμή της εξασφάλισης των εγκρίσεων, προβλέπει την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας μέχρι τα τέλη του 2025.

Η ανάγκη για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας -απόρροια της αυξημένης ζήτησης για τους υαλοπίνακες της εταιρείας- αλλά και για περαιτέρω εκσυγχρονισμό, όπως επίσης και ο σχεδιασμός επέκτασης της «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» και στη μεταξοτυπία γυαλιού, που χρησιμοποιείται για σκιάσεις, βρίσκονται πίσω από την επενδυτική αυτή απόφαση.

«Η νέα επένδυση στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας και στο Information Technology, ώστε με την χρήση υπολογιστών να δημιουργήσουμε, να αποθηκεύσουμε και να επεξεργαστούμε πληροφορίες και δεδομένα για την παραγωγική μας δραστηριότητα. Επίσης, έχει στο επίκεντρό της τη χρήση της τεχνολογίας Industry 4.0 και την προετοιμασία  ανακύκλωσης γυαλιού, ώστε να κλείσουμε τον κύκλο της κυκλικής οικονομίας», λέει στη Voria.gr η Ζωή Κυριακίδου, που μαζί με τον αδερφό της Χαράλαμπο και τον σύζυγό της, Ευάγγελο Χατζή, κρατούν τα ηνία της  εταιρείας, την οποία δημιούργησε ο πατέρας,  Βασίλης Κυριακίδης, το 1998.

Image

Μεγάλη η ζήτηση στην εγχώρια αγορά

Ενδεικτικό των νέων δεδομένων είναι πως, ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η εταιρεία είχε πολύ μεγάλη παρουσία σε πρότζεκτ του εξωτερικού -εξόπλιζε με τους υαλοπίνακές της τα καταστήματα του ομίλου Inditex ανά την Ευρώπη, αλλά και επιβλητικά κτίρια από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Κορέα- σήμερα η εγχώρια αγορά απορροφά όλη της την παραγωγή και υπάρχει ανάγκη και για ακόμα περισσότερη.

«Η οικοδομική δραστηριότητα επανήλθε και όχι τόσο σε επίπεδο οικοδομής, αλλά στο πεδίο του τουρισμού. Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών μας αφορά ξενοδοχεία», σημειώνει η Ζωή Κυριακίδου. Η καινούρια μονάδα θα δώσει όμως τη δυνατότητα και για νέα εξόρμηση στις αγορές του εξωτερικού.   

Παράλληλα με το νέο επενδυτικό σχέδιο, θα υπάρξει αναβάθμιση και της υφιστάμενης μονάδας της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο στο πεδίο της κοπής γυαλιού. Να σημειωθεί ότι η «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ» έχει υλοποιήσει επένδυση φωτοβολταϊκών, ώστε οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας να καλύπτουν το 60% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει ολοκληρώσει και το ερωτηματολόγιο για τα κριτήρια ESG.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της  διαμορφώθηκε σε 12 εκατ. ευρώ.

Με μια παράδοση στον κλάδο του γυαλιού ήδη από το 1978 που μετουσιώθηκε το 1998 στην «Κυριακίδης Βασίλειος ΑΒΕΕ», το πρωτοποριακό πνεύμα διέκρινε διαχρονικά την οικογένεια Κυριακίδη, που συνέβαλε στην εφαρμογή του γυαλιού ως δομικού υλικού στις κατασκευές. Είναι ενδεικτικό δε ότι η εταιρεία το 2008 έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μηχάνημα παραγωγής πολυστρωματικών υαλοπινάκων στα Βαλκάνια, ενώ το 2015 απέκτησε φούρνο θερμικής σκλήρυνσης υαλοπινάκων, τον πλέον σύγχρονο και μεγάλο σε διαστάσεις στο είδος του στη Βαλκανική.

Image

 

Image