Skip to main content

Λαϊκές, κουνούπια, τηλεργασία απασχόλησαν τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας το 2020

Οι περισσότερες αναφορές προς τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορούσαν σε αυτά τα τρία ζητήματα.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών, τα κουνούπια και η τηλεργασία ήταν τα τρία ζητήματα που έθεσαν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας πιο εμφατικά εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι καταγγελίες των πολιτών που δέχτηκε το 2020 η επικεφαλής του θεσμού, Νιόβη Παυλίδου, είχαν να κάνουν κυρίως με αυτά τα τρία θέματα. Πρωταγωνίστριες στις καταγγελίες, τα παράπονα και τα ερωτήματα των πολιτών ήταν οι λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την κ. Παυλίδου, οι πολίτες εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία και φαινόμενα συνωστισμού στις λαϊκές, ενώ αργότερα, όταν αυτά τα θέματα λύθηκαν, υπήρξαν παράπονα για διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές αγορές, από το ποιοι εργάζονται κάθε φορά μέχρι τις αποστάσεις, τους παράλληλους δρόμους κ.ά.

Η κ. Παυλίδου στον απολογισμό πεπραγμένων του θεσμού του Συμπαραστάτη, τόνισε ότι «επειδή η πίεση ήταν μεγάλη, σκεφτήκαμε μερικές προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις στείλαμε στον περιφερειάρχη. Το ίδιο έγινε και με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην αρχή του καλοκαιριού. Και επειδή ήταν πολλές οι προσδοκίες για την τουριστική περίοδο καταγράφηκαν τέτοια παράπονα. Στη συνέχεια, τα παράπονα που δεχόμασταν προέρχονταν πιο πολύ από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Έχουμε και εδώ κάποιες προτάσεις για το πρόγραμμα αυτό».

Στα δυο αυτά ζητήματα, που πάντα λόγω μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος προκύπτουν παράπονα, διαμαρτυρίες και θέματα στους πολίτες, η πανδημία έφερε κι άλλο ένα ζήτημα, με τις απορίες των πολιτών να είναι πολλές.

Η τηλεργασία και η εξ αποστάσεως, ηλεκτρονική και ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών. «Υπήρχε αρχικώς ένα έλλειμμα εξυπηρέτησης και οι αναφορές ότι 'δεν βρίσκουμε κανέναν να μας απαντήσει' ήταν πολλές για όλο το δημόσιο τομέα κι όχι μόνο για τις περιφερειακές υπηρεσίες. Είναι αλήθεια ότι ο δημόσιος τομέας δεν ήταν έτοιμος να λειτουργήσει σε καθεστώς τηλεργασίας και έπρεπε να εξηγούμε διαρκώς στους πολίτες τι γίνεται και γιατί δεν γίνεται και γιατί δεν βρίσκουν κάποιον να τους απαντήσει. Είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα ζητήματα της εξυπηρέτησης του πολίτη με ευγένεια, των κινήσεων που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της κατάστασης και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών γενικότερα. Θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες διότι δεν αρκεί μόνο να κάνουμε ένα έντυπο και να το 'ανεβάσουμε' στη σελίδα. Θα πρέπει ο πολίτης να μπορεί να το βρίσκει εύκολα, να το κατεβάζει και να το συμπληρώνει. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός υπάρχει. Όλοι οι πολίτες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και εμείς θα πρέπει πάρα πολύ να προσέξουμε αυτό το σημείο», είπε η κ. Παυλίδου.

Παράλληλα, οι πολίτες έδειξαν και έναν αρχικό δισταγμό προς το θεσμό του Συμπαραστάτη, που λειτουργεί στην Περιφέρεια ένα χρόνο. Όπως τόνισε η κ. Παυλίδου, «είναι πολύ δύσκολο ο πολίτης να δώσει τα πλήρη στοιχεία του, όπως απαιτεί ο νόμος, δηλαδή το όνομά του, τον αριθμό του τηλεφώνου του, τη διεύθυνση κατοικίας του και μετά να καταθέσει συγκεκριμένα ένα αίτημα για το οποίο βέβαια θα έχει ένα παράπονο από την περιφερειακή διοίκηση. Σε εμάς ο πολίτης έρχεται για το παράπονό του, είτε μικρότερο, είτε μεγαλύτερο. Πολλά από τα αιτήματα που δεχτήκαμε ήταν έξω από τις αρμοδιότητές μας. Έτσι όπως κύλησε η χρονιά της πανδημίας οι πολίτες βρήκαν τηλέφωνα, την ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν δίσταζαν να στείλουν ένα σωρό αιτήματα τα οποία δεν ήταν στις στενές αρμοδιότητές μας αλλά προσπαθήσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Προσπαθούσαμε να εξυπηρετούμε πολλά από αυτά ή να συνεργαστούμε και με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης του Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις».

Όπως είναι φυσιολογικό οι περισσότερες αναφορές πολιτών προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να λείψουν και οι αναφορές από τις άλλες περιφερειακές ενότητες με τις περισσότερες να προέρχονται από τη Χαλκιδική. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, πολλές καταγγελίες προέρχονταν από Θεσσαλονικείς που επισκέφθηκαν το νομό Χαλκιδικής το καλοκαίρι.