Skip to main content

Λαμπρός ο διπλός εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη- Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα που με την προσφορά τους σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της χώρας

Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου για τη διπλή εορτή του πολιούχου και της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Δείτε επίσης - Θεσσαλονίκη: Παρουσία της ΠτΔ η πόλη τιμά τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο απελευθέρωσής της

Παράλληλα, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα που με την προσφορά τους σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της χώρας.

Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Θεσσαλονικης από τον τουρκικό ζυγό. Ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας. Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας καθοδηγεί», δήλωσε.

Στο λαμπρό μέλλον της πόλης αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. «Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων, έχει ενσωματώσει τα σημαντικότερα πνευματικά ρεύματα της Ελλάδας και της χερσονήσου, ιδιαίτερα το πολύ σημαντικό πνευματικό οικοδόμημα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφορές στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έκαναν ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η παρακαταθήκη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και οι αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και των Ελληνίδων μάς δίνουν έμπνευση και δύναμη, γνώση για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες του σήμερα με πρώτο αγαθό το αγαθό της ζωής που αμφισβητείται σήμερα στη Γάζα και χθες στην Ουκρανία και μας δείχνουν πως η ειρήνη και η δημοκρατία είναι τα βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Φάμελλος. «Σήμερα είναι μια διπλή εορτή. Γιορτάζει ο Πολιούχος της πόλης Άγιος Δημήτριος, αλλά γιορτάζουμε επίσης και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Είναι μια μέρα που πρέπει να αναλογιστούμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος, όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά. Όμως είναι και μια δύσκολη ημέρα για τα όσα συμβαίνουν κοντά στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή, όπου χιλιάδες αθώοι άνθρωποι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στον βωμό του μίσους. Ελπίζουμε γρήγορα να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές και η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει τον σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να υπάρξει ειρήνη και ευημερία», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Την ακύρωση της επικείμενης διάσκεψης της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Μετά από αυτά που είπε ο Ερντογάν χθες που στήριξε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτήν την περιβόητη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης στις 7 Δεκεμβρίου πρέπει να την ακυρώσει. Τρομοκράτες και τρομοκρατικά κράτη η Ελλάδα δεν στηρίζεi», ανέφερε.

Τις ευχές του για τη διπλή γιορτή έστειλε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, σημειώνοντας πως «η Ορθοδοξία μας είναι η σκέπη όλων των πραγματικών Ελλήνων που αγαπούν την Ελλάδα μας». 

Αιχμές για τη συμφωνία των Πρεσπών άφησε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. «Ο μακεδονικός αγώνας στάθηκε σιδερένια γέφυρα πάνω στην οποία στάθηκε και πέρασε ο ελληνικός στρατός για να απελευθερώσει την πόλη μας, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Και δεν ξεχνούμε πως ό,τι κερδήθηκε με αίμα δεν μπορεί να ξεπουληθεί με το μελάνι μιας υπογραφής», είπε χαρακτηριστικά.

«Στεκόμαστε με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη στους ένδοξους και ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, αναλογιζόμαστε την προσφορά τους στην πατρίδα, τιμούμε τη θυσία τους για την ελευθερία και στοχαζόμαστε το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία, να κάνουμε το όραμά τους πραγματικότητα: μια Ελλάδα περήφανη, ειρηνική, ανεξάρτητη κι ευημερούσα στους αιώνες», τόνισε στη δήλωση του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθης Κωνσταντινιδης.

Στην ισχύ της χώρας μας αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. «Τιμούμε εκείνους που πολέμησαν για την πατρίδα μας, πορευόμαστε με εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον δρόμο που κάνει την πατρίδα πιο ισχυρή οικονομικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα έχει δύναμη που υπολογίζεται από όσους υπονομεύουν τα δίκαιά της και φωνή που ακούγεται παντού», τόνισε.

«Τιμούμε και θυμόμαστε τους προγόνους μας που μας δίδαξαν με θάρρος και ομοψυχία πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ταυτόχρονα κοιτάμε και μπροστά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενωμένοι, με εμπιστοσύνη και πιστοί στις δυνάμεις μας ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο, κάθε πρόκληση και χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικωστας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε: «Η 26η Οκτωβρίου 1912 αποτέλεσε ένα σημαντικότατο ορόσημο στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Η γιορτή αυτή τονίζει και ενδυναμώνει το εθνικό μας φρόνημα και συγχρόνως μας δίνει δύναμη. Από τη δύναμη αυτή αντλούμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε με ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος».