Skip to main content

«Λεωφόρος Μπάζων» η ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών - Οδοιπορικό σε... χαλάσματα και βουνά σκουπιδιών (φωτο+videos)

Αυτοψία της Greenagenda.gr στα κόκκινα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική και τείνει να μετατραπεί σε έναν απέραντο μπαζότοπο

Την τραγική κατάσταση με τους δεκάδες μπαζότοπους που έχουν... αναπτυχθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, τόσο στα όρια της Θεσσαλονίκης όσο κυρίως σε αυτά της Χαλκιδικής- αποκαλύπτει οδοιπορικό της Greenagenda.gr.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, που η Χαλκιδική θα... στενάξει από επισκέπτες, η εικόνα εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου είναι άθλια, αφού υπάρχουν διάσπαρτοι μπαζότοποι και ανεξέλεγκτες χωματερές.

Πριν, λοιπόν, φτάσουν στις σμαραγδένιες παραλίες της Χαλκιδικής, οι τουρίστες που θα την επιλέξουν αυτό το καλοκαίρι θα περάσουν πρώτα από... τσιμεντένιες συμπληγάδες, παίρνοντας μια πολύ πικρή γεύση από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συντελείται κατά συρροή στο ταξίδι έως εκεί, σε παράδρομους, ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους και κάτω από γέφυρες, όπως στην περίπτωση της Νέας Τρίγλιας, του δήμου Νέας Προποντίδος.

Στο οδοιπορικό της η Greenagenda.gr κατέγραψε τα -τουλάχιστον εννέα!- κόκκινα σημεία των παράνομων μπαζότοπων - χωματερών από την Καρδία έως και τον κόμβο της Νέας Τρίγλιας. Ειδικότερα, ασυνείδητοι έχουν δημιουργήσει χώρους απόθεσης υλικών απόβλητων κατεδαφίσεων ανακαινίσεων (ΑΕΚΚ), ογκωδών, αμιάντου, ελαστικών, κλαδιών και άλλων υλικών επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και για την υψηλότατη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω της παρουσίας εύφλεκτων υλικών και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποκαλύπτουν το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Δείτε τις εικόνες και διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr