Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
x

ΛΙΑΚΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό απάντησε στην κριτική της ΝΔ για το υπευπλεόνασμα, κατηγορώντας τη για «ψευδεπίγραφες παραποιήσεις»

Η απόδοση κοινωνικού μερίσματος αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο Δημήτρης Λιάκος.

Αναγνωρίζοντας επίσης την υψηλή φορολογική πίεση στη μεσαία τάξη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προαναγγέλλει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ίδιος απαντά στην κριτική της ΝΔ για το υπερπλεόνασμα, κατηγορώντας τη για «ψευδεπίγραφες παραποιήσεις». Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζει ότι χρειάζεται προσήλωση στον στόχο.

«Εμείς θα επιμείνουμε στον δρόμο των αναγκαίων τομών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις μεταφορές και την επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου. Είναι κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα αυτή η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων να μεταφραστεί σε μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δικαιωματικά, επομένως, 1,4 εκατ. νοικοκυριά -ή το 32% του πληθυσμού- θα λάβουν το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει από την πιλοτική στη μόνιμη εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ», αναφέρει.

Είναι αληθές, τονίζει, ότι η φορολογική πίεση είναι μεγάλη. «Είναι κάτι που μας απασχολεί και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις που θα μειώσουν το βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Η τρίτη αξιολόγηση είναι η τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα, υπογραμμίζει ο κ.Λιάκος και αναφέρει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσή της, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια καθαρή έξοδο το καλοκαίρι του 2018.

«Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προετοιμασία της χώρας να αναχρηματοδοτεί μόνη της το χρέος της από τις κεφαλαιαγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. η επόμενη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ