Skip to main content

Θεσσαλονίκη: H χρονιά του relocation στην Τσιμισκή - Ποια brand μετακινούνται, ποια ανανεώνονται

Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα καταστήματα - Περίοδος διαπραγματευτικής ευελιξίας για τις υψηλές απαιτήσεις, λένε μεσίτες

Το τελευταίο διάστημα, η Τσιμισκή, μοιάζει με εργοτάξιο, καταστήματα ανακαινίζονται, αλλάζουν χρήστες, ο δρόμος δείχνει πιο ζωντανός παρά ποτέ. Τελικά η κινητικότητα που καταγράφεται από τους διερχόμενους του πλέον εμπορικού δρόμου της Θεσσαλονίκης, είναι τόσο έντονη, ή τα εργοτάξια που υπάρχουν σε κάποια καταστήματα δημιουργούν μια επίπλαστη αίσθηση ανανέωσης;

Εκπρόσωποι του real estate, που γνωρίζουν καλά την αγορά απαντούν με νόημα στην Voria, πως «τελικά δεν είναι και τόσο ζωντανό το retail όσο δείχνει».

Η αλήθεια δεν απέχει από τα λεγόμενα των εκπροσώπων της κτηματαγοράς και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις των εργοταξίων πρόκειται για μετακινήσεις επιχειρήσεων από ένα σημείο της οδού Τσιμισκή σε άλλο, καθώς έμεινε κενό, πρόσφατα, κάποιο κατάστημα που τις εξυπηρετεί περισσότερο σα χώρος, ενδεχομένως και σα μίσθωμα (χαρακτηριστικά παραδείγματα μετακινήσεων αυτά των Marks and Spencer, TALLY WEiJL και Doca που αναμένεται σύντομα). Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για μετατοπίσεις από κεντρικούς, μεν, δρόμους στην πιο δημοφιλή εμπορική αρτηρία της πόλης, στην οδό Τσιμισκή.

Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις καταστημάτων που ξενοικιάζονται και ας είναι «μαγαζιά γωνία» όπως για παράδειγμα στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας που στέγαζε μέχρι πρότινος επιχείρηση γυναικείων ενδυμάτων.

Σύμφωνα με καλούς γνώστες της αγοράς ακινήτων «η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τη διαπραγματευτική ευελιξία όσων αφορά τις υψηλές απαιτήσεις».

Όπως εκτιμούν ακόμη και αν για κάποια ακίνητα υπάρξει μια αρχική δυσκολία να μισθωθούν, αργά ή γρήγορα θα νοικιαστούν καθώς επισημαίνουν πως, ναι, μεν οι ιδιοκτήτες μπορεί να μη μειώσουν το αιτούμενο μίσθωμα, προκειμένου να μη πλήξουν την αξία του ακινήτου τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουν άλλα …δωράκια για να δελεάσουν τους ενδιαφερόμενους μισθωτές. Για παράδειγμα να δώσουν δυο ή και τέσσερις μήνες χάριτος στους νέους μισθωτές προκειμένου να υλοποιήσουν την ανακαίνιση χωρίς να καταβάλουν μισθώματα, ή να ζητήσουν μια εγγύηση αντί για περισσότερες κλπ.

Σε εκείνο, πάντως, που καταλήγουν οι άνθρωποι του real estate είναι πως η Τσιμισκή δεν πρόκειται να χάσει ποτέ την αίγλη της και προπάντων να αποτελεί το… χρυσό δισκοπότηρο του λιανεμπορίου για όσους θέλουν να μετακινηθούν, να ενισχύσουν, ή να αποκτήσουν παρουσία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Σε τροχιά μετακίνησης και ανανέωσης

Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί το κτήριο στην Τσιμισκή 55, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε κατάστημα Υφαντίδης και το πολυκατάστημα Κανελλόπουλος που μεταφέρθηκε στο έτερο κατάστημα του στο νούμερο 77. Ο λόγος; Το κτήριο ετοιμάζεται για να στεγάσει την αλυσίδα, Marks and Spencer, που διαθέτει φανατικούς φίλους και μέχρι πρότινος στεγαζόταν στο νούμερο 45 της Τσιμισκή. Το πολυώροφο κατάστημα που σύντομα θα μεταφερθεί η αγγλική αλυσίδα εκτείνεται σε 2.000 τμ.  

Στο νούμερο 57 της Τσιμισκή στεγάζεται σήμερα η αλυσίδα αξεσουάρ και ρούχων Doca, ωστόσο σύντομα αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να μετακομίσει στο νούμερο 61, πλησίον της οδού Ερμού, στο κατάστημα που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος το brand Oysho, που στο τέλος της περσινής χρονιάς μετακινήθηκε στην απέναντι πλευρά του δρόμου στο νούμερο  84.

Στη Αγίας Σοφίας 12 έχει σήμερα παρουσία το αγαπημένο brand γυναικών και αντρών, Diesel, το οποίο ετοιμάζεται να ανοίξει κατάστημα στην Τσιμισκή σε χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε επιχείρηση υποδημάτων.

H ιταλική αλυσίδα καλλυντικών Kiko Milano αποκτά σύντομα παρουσία σε κατάστημα στο νούμερο 52, όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε κατάστημα της ελβετικής αλυσίδας γυναικείων ενδυμάτων Tally Weijl,  η οποία μετακινήθηκε στο νούμερο 32.

Σε εργοτάξια έχουν μετατρέπει  δυο καταστήματα του γίγαντα του retail,  Inditex, που φιλοξενούν τα νεανικά σήματα Bershka και Stradivarius επί της οδού Τσιμισκή. Το πρώτο βρίσκεται στην Τσιμισκή και Κομνηνών 18, ενώ το δεύτερο στην Τσιμισκή 38. Η ανακαίνιση των δυο καταστημάτων, που αναμένεται να φιλοξενήσουν το νέο στιλ ρούχων των δυο σημάτων είναι σε εξέλιξη.

Το ανανεωμένο κατάστημα της Bershka αναμένεται να παραμείνει κλειστό μέχρι τις 14/03 ενώ μέσα στην άνοιξη σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει τις πύλες του, το  αναγεννημένο κατάστημα Stradivarius, που αποτελεί ένα από τα υπερόπλα του ισπανικού ομίλου στη Θεσσαλονίκη.