Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Real estate: Τι φέρνει το 2024 σε Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά

Χρονιά ανακατατάξεων, επανατοποθετήσεων και σταθεροποίησης μισθωμάτων - Οι τιμές ενοικίασης

Χρόνια ανακατατάξεων, επανατοποθέτησης στον ίδιο δρόμο αλλά σε διαφορετικό σημείο, είσοδος νέων παικτών, συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων και σταθεροποίησης των μισθωμάτων αναμένεται να είναι το 2024 για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, η νέα χρόνια αναμένεται να φέρει μια σειρά αλλαγών, με την οδό Τσιμισκή να αποτελεί τον πλέον ελκυστικό δρόμο, για επενδυτές αλλά και καταναλωτές, ο οποίος θα κυριαρχήσει για μια ακόμη φορά στο μοίρασμα της… τράπουλας, καθώς αποτελεί τη μόνιμη αγαπημένη εμπορική αρτηρία μικρών, αλλά κυρίως μεγάλων brands.

Αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια του κέντρου παραμένει η οδός Τσιμισκή για την οποία, όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate. «Η ζήτηση είναι συνεχής από παίκτες του retail που είτε θέλουν να τοποθετηθούν στον αγαπημένο των καταναλωτών δρόμο είτε θέλουν να επανατοποθετηθούν μετακομίζοντας από ένα κατάστημα σε ένα άλλο που βρίσκεται σε καλύτερο εμπορικά σημείο και διαθέτει μεγαλύτερο χώρο», λέει.

Τα αγκάθια που συνοδεύουν, διαχρονικά, την οδό Τσιμισκή, όπως εξηγεί ο κ. Καραπιπέρης, είναι «οι μικρές βιτρίνες των καταστημάτων καθώς και τα περιορισμένα τμ που συνήθως διαθέτουν. Οι πολυεθνικές συχνά ζητούν καταστήματα  που να εκτείνονται σε ένα επίπεδο 400 - 500 τμ, τέτοια καταστήματα δεν είναι διαθέσιμα στην οδό Τσιμισκή».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κατά μήκος της οδού Τσιμισκή απαντώνται κάποια αδιάθετα καταστήματα, γεγονός που, όπως λέει ο κ. Καραπιπέρης, «αναμένεται να συγκρατήσει τις αιτούμενες τιμές ενοικίασης».

Σε κάποιες περιπτώσεις, όσοι αναζητούν μεγάλα καταστήματα στην οδό Τσιμισκή και δεν βρίσκουν στρέφονται, τελικά, στα εμπορικά κέντρα προκειμένου να βρουν χώρο αντίστοιχο των προδιαγραφών τους. Επιπλέον, όσοι τελικά αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα απαιτούμενα μισθώματα της οδού Τσιμισκή στρέφονται σε άλλες γειτονιές, που διαθέτουν δικούς τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως ο Εύοσμος και η Καλαμαριά.

Σημειώνεται πως σήμερα στο κομμάτι της οδού Τσιμισκή από την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού έως και την οδό Βενιζέλου, που θεωρείται το «φιλέτο» της, οι τιμές ενοικίασης ανάλογα με το σημείο κυμαίνονται από 80 έως 150 ευρώ το τμ.  Από την αρχή της οδού Τσιμισκή μέχρι και την Παλαιών Πατρών Γερμανού η τιμή ενοικίασης του τμ μπορεί να αγγίξει τα 70 ευρώ, με αντίστοιχη τιμή και για το κομμάτι μετά την οδό Βενιζέλου.

Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών

Καθοριστικό ρόλο πάντως για την ενοικίαση ενός καταστήματος διαδραματίζουν οι οικονομικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών των καταστημάτων, καθώς και το πώς είναι διαμορφωμένο ένα κατάστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστήματος στην οδό Τσιμισκή που παραμένει για μήνες ξενοίκιαστο, καθώς νοικιάστηκε αντί ενός υψηλού τιμήματος με την προοπτική ο ενοικιαστής να προχώρησε σε επινοικίαση έναντι ενός υψηλότερου ποσού, το οποίο ωστόσο όπως φαίνεται είναι δύσκολο να καταβληθεί από κάποιον ενδιαφερόμενο.

Την ίδια ώρα σημαντικό ρόλο παίζει αν το κατάστημα είναι πολυώροφο, γεγονός που αναγκάζει τον επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Πρόσφατα ξενοικιάστηκε πολυώροφο κατάστημα στην καρδιά της Τσιμισκή.

Μητροπόλεως, την προτιμούν όσοι δεν… πάνε Τσιμισκή

Αναφορικά με την οδό Μητροπόλεως, τον πάλαι ποτέ δημοφιλή εμπορικό δρόμο για γνωστά και όχι μόνον brands, κάποια εκ των οποίων αποσύρθηκαν, δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές το 2024 καθώς φαίνεται πως έχει μπει σε δεύτερη ή και… τρίτη μοίρα για τους επενδυτές που τον επιλέγουν λόγω των σαφώς πολύ χαμηλότερων μισθωμάτων που προσφέρει έναντι αυτών που καταγράφονται στην οδό Τσιμισκή.

Σημειώνεται πως στην οδό Μητροπόλεως καταγράφεται απόθεμα κλειστών καταστημάτων, κάποια εκ των οποίων παραμένουν, αν και βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία του δρόμου, στα αζήτητα εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γωνιακό κατάστημα, στο ύψος της οδού Αριστοτέλους που παραμένει αδιάθετο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τιμή ενοικίασης του τμ στην οδό Μητροπόλεως, ανάλογα πάντα με τη θέση του καταστήματος, κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ.

Η περίπτωση της οδού Πρ. Κορομηλά - Κοσμική, επώνυμη και εναλλακτική

Αναφορικά με την Προξένου Κορομηλά, που αποτελεί έναν εμπορικό δρόμο με ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς συνδυάζει την κοσμικότητα, την εναλλακτικότητα και τα ψαγμένα, αλλά επώνυμα brands, θα συνεχίσει να είναι ελκυστική για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διεισδύσουν στην οδό Τσιμισκή. Ωστόσο, αποτελεί έναν δρόμο με σχεδόν ανύπαρκτο διαθέσιμο απόθεμα όποτε θα συνεχίσει να κινείται σταθερά στους ρυθμούς όσων τον επιλέγουν για την διαφορετικότητά του.

Κάποτε, η Προξένου Κορομηλά ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή για τους οίκους μόδας και τις ακριβές αλυσίδες ενδυμάτων που ήθελαν να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, η εικόνα του «ακριβού» δρόμου της πόλης άλλαξε, κάποια από τα καταστήματα που φιλοξενούσαν μεγάλα διεθνή brands, όπως η Burberry και η Louis Vuitton, πέρασαν σε άλλα χέρια.

Η Προξένου Κορομηλά αποτελεί έναν τυπικό αστικό δρόμο του κέντρου, που άλλαξε πρόσωπο πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων για να μετατραπεί τελικά σε πόλο έλξης γαστρονομικών hotspot, υπέροχων μικρών μπουτίκ, και στιλάτων καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Προξένου Κορομηλά τα τελευταία χρόνια ανθίζουν τα κομμωτήρια, όπως και τα barber shops.

Η τιμή ενοικίασης του τμ, ανάλογα με τη θέση του καταστήματος, κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ.