Skip to main content

Λυρίδες: Η βροχή από «πεφταστέρια» ορατή από την Ελλάδα

Στο αποκορύφωμα της βροχής διαττόντων εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Πρόκειται για τις «Λυρίδες», με την Πανσέληνο της Πέμπτης ωστόσο να δυσκολεύει ιδιαίτερα την παρατήρηση, καθώς όταν το φεγγάρι είναι «γεμάτο», ο ουρανός είναι αρκετά φωτεινός.

Στο αποκορύφωμα της βροχής διαττόντων εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από Κινέζους επιστήμονες, ενώ πήρε το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας και ειδικότερα από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης της βροχής διαττόντων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης, κατά το τελευταίο του κοντινό πέρασμα από τη Γη, τον 19ο αιώνα, άφησε στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, προκαλώντας τη «βροχή» των Λυρίδων.

Ο κομήτης αναμένεται να ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.