Skip to main content

Lockdown: Αλλάζει το κοκτέιλ μέτρων-Δύσκολη εξίσωση η πίεση στο ΕΣΥ και η κόπωση

Σε αναθεώρηση του μείγματος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Η δύσκολη εξίσωση με την πίεση στο ΕΣΥ και τα σενάρια

Στο μικροσκόπιο των ειδικών και της κυβέρνησης μπαίνει η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Όπως όλα δείχνουν, έρχονται αλλαγές στο μείγμα των περιοριστικών μέτρων, καθώς εκτιμάται ότι έως σήμερα το υφιστάμενο lockdown έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά του, μαζί με τις αντοχές των πολιτών. Ωστόσο, η όποια άρση μέτρων, ιδίως σε λιανεμπόριο και σχολεία, προβληματίζει την Επιτροπή των ειδικών -που συνεδριάζει αύριο- και θεωρείται μία δύσκολη εξίσωση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη ενώ και η πίεση στο σύστημα υγείας μοιάζει αφόρητη. Την ίδια στιγμή, η κόπωση των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αφορά λελογισμένη επιστροφή σε ανοιχτούς χώρους, με έμφαση σε δραστηριότητες που δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού, με τήρηση πάντα των μέτρων, όπως χρήση μάσκας και αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο αντί της Παρασκευής για να εξετάσει τα επόμενα βήματα και τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς να επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Πάντως, στη βούληση της κυβέρνησης για άνοιγμα προσμετράται και το γεγονός ότι παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια. Αυτό το σημαντικό στατιστικό στοιχείο θα αργήσει ακόμα να φανεί στις ΜΕΘ και στην πίεση του συστήματος υγείας, αλλά αποτυπώνει πως «από κάτω» έχει αρχίσει να υπάρχει μια σχετική ύφεση, που θα αποτυπωθεί σε όλα τα νούμερα στα μέσα Απριλίου. Και πέρυσι άλλωστε υπενθυμίζεται πως από τέλη Απριλίου το τότε κύμα παρουσίασε κάμψη.

Επίσης, από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σκαρφαλώνει στους 20 βαθμούς Kελσίου, ευνοώντας τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως η διασπορά του τρίτου κύματος οφειλόταν κατά κύριο λόγο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μεταφέρει την κοινωνική ζωή σε ανοικτούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται για την εξασθένηση του τρίτου κύματος.

Τέλος, ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε άνοιγμα έχει να κάνει με την πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων. Ηδη, όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος, έχουν γίνει 1.609.774 (μέχρι και χθες), με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι στο 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα (κυλ. 7ήμερο) είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει πως κάθε εβδομάδα χτίζεται με σταθερό ρυθμό ένα τείχος ανοσίας που μπορεί να συνδυαστεί με άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Τα σενάρια για τη Δευτέρα

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα λύκεια – ενδεχομένως και τα γυμνάσια–, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση. Οσον αφορά τη λιανική, θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. Εάν ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα. Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, όπως πληροφορείται το protothema.gr φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Σχολεία

Στο φλέγον ζήτημα των σχολείων το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσαν λιανεμπόριο και σχολεία να επαναλειτουργήσουν μαζί, ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας. Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά. Έτσι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εάν δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου τότε θα μετατεθεί για τις 8 Απριλίου, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τις κάνει την ερχόμενη Δευτέρα η υπουργός  Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πάντως σε μία παράταση του σχολικού έτους, όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου, όπως είχε συμβεί και την περσινή χρονιά για τα δημοτικά σχολεία.

Προϋπόθεση τα self test

Προϋπόθεση για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία θα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος με self test. Ηδη, τροπολογία για υποχρεωτικό self test για μαθητές φοιτητές, εκπαιδευτικούς, καταρτιζόμενους και λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία, αναμένεται να καταθέσουν, προς ψήφιση, στη Βουλή τα συναρμόδια υπουργεία. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία».

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί, τότε ακόμα και αν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση γίνουν μία μέρα μετά, θα είναι γνωστό από το ρεπορτάζ το πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.