Skip to main content

Long Covid: Μελέτες δείχνουν βελτίωση συμπτωματολογίας μετά από ενισχυτική δόση εμβολίου

Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και στη μείωση της επιβάρυνσης του πληθυσμού από το σύνδρομο Long Covid.

Πρόσφατη δημοσίευση της Debby Waldman στην επιστημονική επιθεώρηση WebMd, με θέμα τη βελτίωση της συμπτωματολογίας των ασθενών με Long Covid μετά από την ενισχυτική δόση εμβολίου COVID-19, παρουσιάζει ενδιαφέροντα δεδομένα.

Τα δεδομένα της δημοσίευσης συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της Al-Aly και συνεργατών που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, αναφέρεται ότι η πιθανότητα Long Covid, αυξάνεται μετά από κάθε νόσηση με Covid-19. Έτσι, εάν ένα άτομο δεν απέκτησε Long Covid μετά την πρώτη επαφή με τον SARS-CoV-2 δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει και την επόμενη φορά. Επομένως, ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις έχει νόημα να τον προστατεύσει από επιπλέον λοιμώξεις COVID-19 και από Long Covid συνακόλουθα.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.