Skip to main content

Μαγιορκίνης: Πέντε νεκροί κατά μέσο όρο ανά ημέρα από κορωνοϊό

Μετά από μια μικρή κάμψη, επανήλθε σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ατόμων. Τι είπε για το προφίλ των θανόντων ο επίκουρος καθηγητής

Η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να υπερβαίνει τα 300 τις περισσότερες όπως ανέφερε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, πέντε άτομα καταλήγουν ανά ημέρα κατά μέσο όρο. «Βλέπουμε τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο αριθμό ατόμων που καταλήγουν να παραμένει στα επίπεδα των πέντε ατόμων ανά ημέρα. Το προφίλ των θανόντων συμπολιτών αφορά ηλικίας άνω των 78 ετών και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε.

«Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, οι διασωληνωμένοι, ενώ έδειξε μια μικρή κάμψη, επανήλθε σε αριθμό πάνω των 70. Σήμερα είναι 79». υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με τα εμβόλια, εκείνο της Pfizer, που βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ο καθηγητής σημείωσε ότι μπορεί να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον στον Οκτώβριο.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό με κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff και αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.