Skip to main content

Μαιτρ και Μαργαρίτα: Το wine μπιστρό της Θεσσαλονίκης που αναδεικνύει τον ελληνικό αμπελώνα

Για τρεις Πέμπτες ταξιδεύει σε ελληνικούς οινικούς προορισμούς, από τους οποίους εμπνέεται το εκάστοτε μενού - Τα κρασιά του Paros Farming Community η πρώτη διαδρομή της περιπλανώμενης προσέγγισης του εστιατορίου

Χαράσσει διαδρομές ανάμεσα στο κρασί και τη γαστρονομία, περιπλανώμενο στον ελληνικό αμπελώνα, τον οποίο και θέλει να αναδείξει. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει η δράση The Flâneur (περιπλανώμενος) του wine μπιστρό «Μαιτρ και Μαργαρίτα», που ταξιδεύει το κοινό επί τρεις Πέμπτες σε ελληνικούς οινικούς προορισμούς, από τους οποίους εμπνέεται το εκάστοτε μενού. Σε κάθε περιπλάνηση, το Μαιτρ και Μαργαρίτα συστήνει νέα κρασιά και οι επισκέπτες μπορούν να τα δοκιμάσουν, συνδυάζοντας τα με το προσαρμοσμένο σε αυτά μενού της ημέρας. Πίσω από τις θεματικές αυτές διαδρομές κρύβονται ο Σωκράτης Μπεληγιάννης και η Ρόη Αποίκου, που αποτελούν την ψυχή του Μαιτρ και Μαργαρίτα, το οποίο με οκτώ χρόνια εμπειρίας στη μαγειρική σκηνή της Θεσσαλονίκης, δίνει τη δική του εκδοχή της ελληνικής μπιστρονομίας, με τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα και σερβιρισμένα με άποψη.

Κάπως έτσι, την περασμένη Πέμπτη το Μαιτρ και Μαργαρίτα παρουσίασε τα κρασιά του Paros Farming Community (PFC), του ανανεωμένου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, στήνοντας ένα μενού που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ποικιλία παριανών τυριών, σαλατούρι από ψάρι ημέρας, θράψαλο με οσπριάδα και χειροποίητη πάπρικα, αμπελοφάσουλα με νεκταρίνι, ντοματίνια, σιτάρι και σκορδαλιά αμυγδάλου, τόνο με μαρινάδα εσπεριδοειδών, πεπόνι ψητό και κρύα σούπα αμυγδάλου.

«Το κρασί έχει ξεχωριστή θέση στο Μαιτρ και Μαργαρίτα και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη σύνδεσή του με το φαγητό. Έχουμε στο μενού περί τις 80-100 ετικέτες, μικρά κυρίως ελληνικά οινοποιεία. Άλλωστε, θέλουμε να αναδείξουμε τον ελληνικό αμπελώνα, πάντα σε σχέση με τη γεύση. Όλα αυτά μάς οδήγησαν στο The Flâneur» λέει στη Voria η Ρόη Αποίκου.

Την επόμενη Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου οι διαδρομές του The Flâneur συνεχίζονται με την Eklektikon που επιλέγει κρασιά από ελληνικά νησιωτικά terroir, ενώ την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου το wine μπιστρό (Φράγκων 3) υποδέχεται τα Navitas, σε μια ξενάγηση στο οινοποιητικό τοπίο της Πιερίας.

Το Paros Farming Community και η επένδυση των 7 εκατ.ευρώ

Μια γεύση από το μέλλον του έδωσε στα τραπέζια του Μαιτρ και Μαργαρίτα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, που εδώ και λίγο καιρό έχει επανασυστηθεί στο κοινό ως Paros Farming Community και αλλάζει φιλοσοφία. Αν και στόχος του παραμένει η ανάδειξη των παριανών προϊόντων, εκσυγχρονίζεται πλέον τόσο στο κομμάτι της αμπελουργίας όσο και της οινοποίησης, διατηρώντας όμως άρρηκτη τη σύνδεσή του με το παρελθόν και την παράδοση. Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη και ο οινολόγος-γεωπόνος Δημήτρης Μανσόλας της Hetero Wines έχουν αναλάβει εδώ και λίγο καιρό το οινοποιητικό κομμάτι του φιλόδοξου πρότζεκτ, δημιουργώντας τη σειρά οίνων «SEIRADI» -η οποία παραπέμπει με το όνομά της σε μια ευθεία από φυτά διατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά και στο νήμα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον- και βασίζεται στις δύο γηγενείς ποικιλίες του νησιού, Μονεμβασιά και Μανδηλαριά. Το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο επισκέψιμο οινοποιείο του PFC, με προοπτική η παραγωγή του να φτάσει τις 400.000  φιάλες ετησίως από τις 35.000 που είναι σήμερα.



Μάλιστα, οι δύο οινολόγοι έχουν ήδη επαφή με ξένες αγορές για εξαγωγές, με πιο έτοιμη το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλωστε, στόχος είναι περί το 30% της παραγωγής να φεύγει τα επόμενα χρόνια εκτός συνόρων. Συνολικά η επένδυση που «τρέχει» για να φέρει πιο κοντά τη νέα εποχή του Paros Farming Community ανέρχεται σε 7 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από το οινοποιητικό σκέλος, και το κομμάτι του τυροκομείου.

«Προσπαθούμε να αναβιώσουμε την αμπελουργία και την οινοπαραγωγή της Πάρου, που είχαν μεγάλη παράδοση στο μακρινό παρελθόν» λέει στη Voria η Μαρία Ταμιωλάκη.