Skip to main content

Μεγάλη επένδυση 3,1 δισ. δολάρια σε LNG carrier από την Capital Product Partners

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη αποκτά 11 νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG από την Capital Maritime έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια, γίνεται η πλοιοκτήτρια εταιρεία Capital Product Partners L.P. συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG από την Capital Maritime έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία μετονομάζεται σε «Capital New Energy Carriers L.P.» , αντανακλώντας τη δέσμευσή της στην υποστήριξη της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης προς τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Η Capital Product Partners L.P. (NASDAQ:CPLP) ήρθε σε συμφωνία (Umbrella Agreement) με την Capital Maritime & Trading Corp. και την Capital GP L.L.C. που προβλέπει την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (“LNG/C”) από την Capital Maritime, συνολικού τιμήματος 3,13 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή με έμφαση στο φυσικό αέριο ως καύσιμο και στην αποκλειστική εστίαση στην αγορά της μεταφοράς ενέργειας.

Τα συγκεκριμένα πλοία, χωρητικότητας 174,000 κυβικών μέτρων το καθένα, είναι κατασκευασμένα από τα κορυφαία ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα και αναμένεται να παραδοθούν σε επιφανείς ναυλωτές όπως η Qatar Energy Trading LLC, η Tokyo LNG Tanker Co. Ltd., η LNG Marine Transport Limited.

Μέσα από την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG συνολικής αξίας 3,13 δισ. δολαρίων, που θα παραδοθούν από το 2023 έως το 2027, δημιουργεί στόλο με 18 πλοία LNG τελευταίας γενιάς.

Η εταιρεία αυξάνει σημαντικά τις συμβολαιοποιημένες ταμειακές ροές στα 2,5 δισ δολάρια, αυξάνει τη διάρκεια των ναύλων και μειώνει την ηλικία του στόλου κατά την παράδοση των πλοίων.

Διαθέτει επιλογή εξαγοράς δύο πρωτοποριακών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας και δύο πλοίων μεταφοράς υγρού CO2.

Ο κ. Γεράσιμος Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital GP L.L.C., εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού η οποία θα εισαγάγει την Capital Product Partners L.P. σε μία νέα εποχή με εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την επενδυτική ελκυστικότητα της εταιρείας αλλά και τα οικονομικά και ποιοτικά μεγέθη της, με τα συμβολαιοποιήμενα έσοδα να αυξάνονται κατά 87% στα 3,1 δισ. δολάρια, τη διάρκεια της ναύλωσης να υπολογίζεται σε 7,2 έτη από την Ημερομηνία Κλεισίματος και τη μέση ηλικία του στόλου να μειώνεται στα 3,2 χρόνια μέχρι να παραδοθούν όλα τα πλοία LNG το 2027.

Υπογράμμισε τέλος την πλήρη υποστήριξη της Capital Maritime στο όραμα και τη δέσμευση της Capital Product Partners L.P. να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία απολύτως προσηλωμένη στο LNG και την ενεργειακή μετάβαση.