Skip to main content

Το μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα - Κλειδί το νέο Παιδιατρικό στο Φίλυρο

Τα τελευταία περιστατικά με διακομιδές αλλά και αεροδιακομιδές παιδιών φέρνουν στο προσκήνιο το σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλο αγκάθι στη νοσηλεία και ειδικά στη διασωλήνωση παιδιών αποτελεί ο ανεπαρκής αριθμός κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα καθώς υπάρχουν μόνο οκτώ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, το οποίο και καλείται να σηκώσει όλο το βάρος από τη Λάρισα και πάνω.

Τα τελευταία περιστατικά με διακομιδές αλλά και αεροδιακομιδές παιδιών που διασωληνώθηκαν και χρειάστηκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ Παίδων, το οποίο λόγω πληρότητας δεν κατάφεραν να βρουν στη Θεσσαλονίκη, επαναφέρουν ένα ζήτημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τα νοσοκομεία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα επανέρχεται καθώς ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται από μεγάλη έξαρση των ιών του αναπνευστικού.

Διαβάστε σχετικά - Γιατί ο 6χρονος με ανακοπή από τα Γρεβενά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Πάτρα και όχι στη Θεσσαλονίκη

Αγωνία για τα τρία αδελφάκια από την Κοζάνη που νοσηλεύονται σε διαφορετικά νοσοκομεία - Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι κλίνες στη ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο είναι οκτώ εδώ και περίπου 20 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν ακόμα δύο που μπορούν να καλύψουν περιστατικά covid και δεσμεύονται -όπως είναι λογικό- για τον λόγο αυτό. Όμως, παιδιά από κάθε περιοχή που ζητούν ένα κρεβάτι και οι γονείς τους -δικαίως- φωνάζουν για κάτι που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει άλυτο.

Το ζήτημα της διασωλήνωσης παιδιών και της φροντίδας τους στις ΜΕΘ Παίδων απαιτεί εξειδίκευση τόσο από το νοσηλευτικό προσωπικό όσο, κυρίως, από το ιατρικό προσωπικό με παιδοεντατικολόγους που να γνωρίζουν τις διαφορές της διασωλήνωσης, της χορήγησης φαρμάκων, αλλά και της φροντίδας παιδιών από 40 ημερών έως και περίπου 15 ετών.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα δεν έγκειται  στους νοσηλευτές που έχουν διατελέσει σε ΜΕΘ Ενηλίκων, αλλά στη μεγάλη έλλειψη ιατρών με την απαραίτητη εξειδίκευση. Ένα και μόνο νοσοκομείο δεν μπορεί και χωροταξικά να εξυπηρετήσει όσες κλίνες το επιθυμεί είτε γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη πρόβλεψη είτε ζήτηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται εντός του 2023 η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων με επτά κλίνες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, που αναμένεται να αποσυμφορήσει την κατάσταση ως έναν βαθμό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με την πληρότητα είναι πάντως και το γεγονός πως παρά τις οκτώ κλίνες υπάρχουν και τρία παιδιά κάτω των 15 που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Ενηλίκων παρά την κείμενη νομοθεσία, καθώς όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες, γίνεται το καλύτερο δυνατόν με τις παρούσες συνθήκες να σωθεί ένα παιδί. «Πολλές φορές, οι γιατροί καλούνται να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις και με αυταπάρνηση να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή, με όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες», σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες.

Πηγές της Voria.gr πάντως αναφέρουν πως το ζήτημα αναμένεται να λυθεί με τη λειτουργία του πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο που θα φιλοξενεί τρία cluster με συνολικά 33 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Εκεί θα μεταφερθούν και οι κλίνες του Ιπποκρατείου καθώς το νοσοκομείο στο Φίλυρο θα έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται.

Oι ΜΕΘ στην Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια.

Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται 6 παιδιά.

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, στις οποίες δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.

Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 3 παιδιά.

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 6 παιδιά.

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.

Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, και 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, οι οποίες είναι κενές.

Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη ΜΕΘ CΟVΙD, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στη Voria.gr τόνισε πως το ιδανικό θα ήταν να λειτουργεί μία μονάδα σε κάθε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, πρότεινε να λειτουργεί μία ΜΕΘ Παίδων με έξι με οκτώ κρεβάτια στη Θεσσαλία, όπως και στην Ήπειρο και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σημείωσε πως και το νοσοκομείο Σύρου -αν και όχι πανεπιστημιακό- θα μπορούσε να συστήσει μία μονάδα καθώς είναι νοσοκομείο αναφοράς. «Αν και άλλες περιοχές της Μακεδονίας είχαν τέτοιες μονάδες η πίεση θα ήταν πολύ λιγότερη στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, δεν σημαίνει πως θα ήταν όλες γεμάτες αλλά το γεγονός πως θα υπήρχε διαθεσιμότητα θα πίεζε λιγότερο το Ιπποκράτειο. Δεν γίνεται Θεσσαλία, Ήπειρος και Θράκη να μην έχουν τέτοιες μονάδες», σχολίασε ο  πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ΜΕΘ Ενηλίκων και ΜΕΘ Παίδων;

Οι τακτικές διασωλήνωσης είτε αφορούν έναν ενήλικα είτε ένα μικρό παιδί δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές μεταξύ τους, όπως λέει στη Voria.gr η παιδίατρος, εντατικολόγος και νεογνολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Ελπίδα Χοχλιούρου, αλλά υπάρχουν κάποια κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζεται η διασωλήνωση.

Ο εκάστοτε ιατρός κρίνει με βάση την κλινική εικόνα του παιδιού, την ακτονολογική εικόνα, το αέριο αίματος που θα πάρει και το ιστορικό - παραδείγματος χάριν εάν αυτό είναι επιβαρυμένο. Σε παιδιά που έχουν ιστορικό προωρότητας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ο γιατρός οφείλει να κινηθεί πιο άμεσα.

«Η διασωλήνωση δεν είναι το πρώτο βήμα», επισημαίνει η παιδοεντατικολόγος. Προηγείται το high flow ή μη επεμβατικοός μηχανικός αερισμός ως μέθοδος προφύλαξης του αναπνευστικού. Βέβαια η τακτική του high flow χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στη Μονάδα Παίδων του νοσοκομείου αλλά έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με την πανδημία που φάνηκε πως έχει θεαματική αποτελεσματικότητα και στους ενήλικες. Αν όμως ο ασθενής δεν ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους χρόνους και παραμέτρους βάσει πρωτοκόλλων, τότε ο γιατρός θα πρέπει να προχωρήσει στη διασωλήνωση.

«Οι προκηρύξεις που βγαίνουν για να μπορέσει να εργαστεί κάποιος σε Μονάδα Παίδων αφορούν παιδιάτρους, αναισθησιολόγους και παιδοχειρουργούς. Για να μπορέσει κάποιος όμως να εξελιχθεί στις βαθμίδες του ΕΣΥ απαιτείται η εξειδίκευση στην παιδοεντατικολογία, κάτι που δεν είναι απαιτούμενο για να προσληφθεί. Αντίστοιχη εξειδίκευση χρειάζονται και οι νοσηλευτές. Το πιο σημαντικό είναι να εργαστεί κάποιος σε έναν χώρο και να αποκτήσει εμπειρία», σχολιάζει η κ. Χοχλιούρου.

Τεχνολογικός εξοπλισμός

Οι ανάγκες είτε αφορούν παιδιά είτε ενήλικες είναι παρόμοιες αλλά αυτό που αλλάζει είναι το μέγεθος των εκάστοτε υλικών. Όπως σημειώνει η παιδοεντατικολόγος, οι αναπνευστήρες εκτός από μεγάλα κυκλώματα θα πρέπει να είναι και για μικρότερους ασθενείς, οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες μικρότερου μεγέθους για τους μικρούς ασθενείς κτλ. «Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ο ανάλογος για να απευθύνεται σε μικρούς ηλικιακά ασθενείς», τονίζει η κ. Χοχλιούρου.

Εξειδίκευση παιδοεντατικολογίας στη Βόρεια Ελλάδα δίνει μόνο η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου. Αν και είναι λίγοι οι παιδοεντατικολόγοι στην Ελλάδα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου είναι στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό.

«Ένας παιδοεντατικολόγος ανά ασθενή είναι άκρως ικανοποιητικός βάσει διεθνών δεδομένων και βάσει της απόφαση του ΚΕΣΥ για τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας τμήματος Εντατικής Θεραπείας», όπως λέει η κ. Χοχλιούρου.

Κλείνοντας, η ίδια θέλησε να μεταφέρει ειδικά προς τους γονείς πως οι γιατροί αλλά και τα νοσοκομεία κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τους ασθενείς. «Υπάρχει άψογη συνεργασία των διευθυντών των παιδιατρικών κλινικών, της διευθύντριας της Ομάδας ΜΕΘ Παίδων, της Επιτροπής Λοιμώξεων και της διοίκησης του νοσοκομείου όλων των τμημάτων στο νοσοκομείο για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών», προσθέτει.

Η μονάδα Παίδων βρίσκεται στο κόκκινο κτήριο του νοσοκομείου πάνω από τις παιδιατρικές κλινικές, δίπλα από τη Μονάδα Νεογνών.