Skip to main content

Μενέντεζ: Νέα κατηγορία για συνωμοσία με την Αίγυπτο

Το νέο κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Μενέντεζ «παρείχε ευαίσθητες πληροφορίες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έλαβε άλλα μέτρα που βοήθησαν κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου»

Aμερικανοί εισαγγελείς κατέθεσαν συμπληρωματικό κατηγορητήριο εναντίον του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό να ενεργεί ως ξένος πράκτορας για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Το νέο κατηγορητήριο, που κατατέθηκε από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Μανχάταν, ισχυρίζεται ότι ο Μενέντεζ «παρείχε ευαίσθητες πληροφορίες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έλαβε άλλα μέτρα που βοήθησαν κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου». H δίκη του για τις κατηγορίες δωροληψίας και διαφθοράς έχει προγραμματισθεί για τις 6 Μαΐου 2024.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον 69χρονο Μενέντεζ και την 56χρονη σύζυγό του, Ναντίν, ότι δέχθηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούσαν από τον γερουσιαστή, σε αντάλλαγμα, να χρησιμοποιήσει την πολιτική επιρροή του υπέρ των ιδίων και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων αλλά και υπέρ της αιγυπτιακής κυβέρνησης.  

Ο Μενέντεζ αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 δολαρίων. Ο γερουσιαστής θα πρέπει επίσης να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο αλλά θα μπορεί να διατηρήσει το επίσημο διαβατήριό του και να συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό σε επίσημα ταξίδια με την ιδιότητα του γερουσιαστή.

Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα, το 2015, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί δωροληψίας (συγκεκριμένα τον είχαν κατηγορήσει ότι προσέφερε πολιτικές χάρες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δώρα). Η υπόθεση ωστόσο εκείνη δεν οδήγησε τελικώς πουθενά, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία.