Skip to main content

ΜέΡΑ25: Να παραιτηθεί ο Βαρουφάκης εισηγήθηκε η πρώην βουλευτής Μαρία Απατζίδη

«Η εμμονή σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές θα μας καταστρέψει όλους», σημειώνει η Μαρία Απατζίδη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ΜέΡΑ25 μετά την ήττα στις εκλογές. Μετά την παραίτηση της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 με «βολές» κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, η πρώην βουλευτής του κόμματος Μαρία Απατζίδη σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει ότι είχε ζητήσει να παραιτηθεί ο Γραμματέας με εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή. Ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό τότε.

«Η εμμονή σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές θα μας καταστρέψει όλους», σημειώνει η Μαρία Απατζίδη, η οποία ζήτησε έκτακτο συνέδριο για να αποτυπωθεί η νέα ταυτότητα του κόμματος, προτείνοντας τη θέση του επίτιμου προέδρου στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ανάρτηση της Μαρίας Απατζίδη

«Η εισήγηση μου στην 8η ΚΕ του ΜέΡΑ25 η οποία δεν έγινε δεκτή και είναι απόλυτα σεβαστό αφού έτσι λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες σε ένα κόμμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εξ αιτίας της στρατηγικής ήττας που υπέστη το Μέρα25 στις πρόσφατες εκλογές είμαι υποχρεωμένη να ζητήσω την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. Ακόμη και να ήμασταν τώρα στην Βουλή με 3.5%, εγώ θα το θεωρούσα στρατηγική ήττα. Μετά τα τόσα εγκλήματα που διέπραξε η ΝΔ, το ποσοστό μας έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5%. Το έκτακτο συνέδριο πρέπει να αποτυπώσει νέες θέσεις και νέα ιδεολογική ταυτότητα.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε την ιδεολογική, προγραμματική, και οργανωτική μας ανεπάρκεια. Όχι μόνον κάναμε τραγικά λάθη, αλλά ό,τι σωστό κάναμε, το κάναμε σε ανεπαρκή βαθμό. Η μέχρι στιγμής τακτική και στρατηγική του Μέρα25 έχει καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών. Δεν γίνεται με ημίμετρα να διορθωθεί η κατάσταση.

Αποδείχτηκε ότι η ηγεσία δεν είχε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, διότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα αίτια της στρατηγικής ήττας. Μας οδήγησε σε δεύτερη εκλογική μάχη, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, παρά την ήττα στις εκλογές του Μαΐου, και το πληρώσαμε ακριβά για δεύτερη φορά. Η ρήξη και η ανατροπή απεδείχθη ένα σύνθημα κενό περιεχομένου.

Αρνήθηκε η ηγεσία να κηρύξει ανένδοτο αγώνα με παλλαϊκό μέτωπο, και μαζική κινητοποίηση. Στηρίχθηκε στην λογική του ώριμου φρούτου για την πτώση της ΝΔ. Τελικά έπεσε το Μερα25. Υπήρξε εμμονή με την σύμπηξη Αριστερού μετώπου.

Συγχρόνως υπήρξε άρνηση συγκρότησης παλλαϊκού μετώπου που να περιλαμβάνει το αντιμνημονιακό κέντρο. Εκτός από αλλαγή στρατηγικής και τακτικής, το έκτακτο συνέδριο πρέπει να προχωρήσει σε ανάδειξη νέων συλλογικών οργάνων, που θα αναλάβουν να χαράξουν την μελλοντική πορεία του Μέρα25. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκλέξουμε συλλογική ηγεσία. Πάσχουμε από ανυπαρξία οργανωτικής σύνδεσης με την κοινωνία.

Δεν έχουμε οργανωτικές επαφές με συνδικάτα, νεολαία, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, αγρότες, αυτοδιοίκηση. Αφού τα αίτια της αποτυχίας και της στρατηγικής ήττας του κόμματος δεν συζητήθηκαν και αποσιωπήθηκαν, στο έκτακτο συνέδριο πρέπει αναδειχθούν μέσα από διαδικασίες εσωκομματικής δημοκρατίας, όσο και αν είναι επίπονες. Όσο ταχύτερα συνειδητοποιήσουμε ότι έκλεισε ένας ιστορικός και πολιτικός κύκλος για το Μέρα25, τόσο ευκολότερα θα ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος.

Μία νέα γενιά πολιτικών θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος, και θα δοκιμαστεί στην πράξη, στις πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες. Αν ήμουν στην θέση του Γιάνη Βαρουφάκη, εγώ πρώτη θα άνοιγα τις διαδικασίες για το καλό του κόμματος και της κοινωνίας που μας στηρίζει. Ο αρχηγός, όποιος και να είναι, οφείλει πάντα να αναλαμβάνει την ευθύνη για την στρατηγική ήττα, και να αποχωρεί όσο διαθέτει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο. Το έπραξε η ηγεσία του Σύριζα, πρέπει να το πράξει και η δική μας ηγεσία. Αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνον τα πρόσωπα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως συνιδρυτής του Μέρα25 θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά μας και στο κόμμα, ως επίτιμος πρόεδρος. Αν όμως υπάρξουν διαφωνίες και δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή μου, να είστε βέβαιοι ότι το Μέρα25 θα διαλυθεί υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων.

Αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία με την ίδια ηγεσία, αναπαράγοντας τις ίδιες τακτικές, με προειλημμένες θέσεις και αποφάσεις, η διάλυση θα μετατραπεί σε σήψη.

Για όσους προτείνουν συνέδριο τον Δεκέμβριο ας έχουν υπόψιν τους ότι αυτό σημαίνει τρίτη συνεχόμενη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επιπλέον σημαίνει ότι οι όποιες θεσμικές αλλαγές αποφασιστούν στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να υλοποιηθούν μέχρι τις ευρωπαϊκες εκλογές. Η εσωτερική ανασυγκρότηση του κόμματος απαιτεί αρκετό χρόνο. Επειδή έδωσα την ψυχή μου στους αγώνες μέσα και έξω από την Βουλή δεν δέχομαι το να μην γίνουν άμεσες αλλαγές στην ηγεσία.

Η οποιαδήποτε άρνηση σε ριζικές αλλαγές θα οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος μας. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, έστω με μόνο θέμα την ανάδειξη νέων οργάνων, την ευθύνη για την διάσπαση θα φέρουν όσοι αρνούνται το άνοιγμα ενός νέου ιστορικού και πολιτικού κύκλου.

Η εμμονή σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές θα μας καταστρέψει όλους. Όλοι μαζί ως Μέρα25 ας επιλέξουμε την φυγή προς τα εμπρός».