Skip to main content

Μέρες του 2019 ζει ο τουρισμός σε Σταυρό και Ασπροβάλτα με... επέλαση των Βαλκάνιων

Πάνω από 95% η πληρότητα στα καταλύματα μέχρι και τις 20 Αυγούστου από τουρίστες κυρίως των Βαλκανίων – Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο

Ικανοποίηση και αισιοδοξία έχει γεμίσει τους επαγγελματίες του Σταυρού και της Ασπροβάλτας η αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και θυμίζει το καλοκαίρι – ορόσημο του 2019.

Έπειτα από δύο πολύ δύσκολες θερινές περιόδους, οι πληρότητες στις δύο τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης ξεπερνούν το 95% μέχρι και την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις κρατήσεις για την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Πέρα από τους Βαλκάνιους που κατεξοχήν στηρίζουν τον τουρισμό της περιοχής, τους δύο δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς επισκέπτονται και πολλοί Έλληνες, κυρίως για μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις από κοντινές πόλεις, προσφέροντας σημαντική τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία.

«Πάμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Όλοι το χρειαζόμασταν και οι καταλυματίες και η τοπική αγορά και οι εστιάτορες. Αυτή τη στιγμή μέχρι και 20 Αυγούστου ξεπερνά το 95% η πληρότητα. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε και ίσως θα ξεπεράσουμε το 2019. Είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα και για τον υπόλοιπο Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος είναι μήνας που παρατείνει την τουριστική σεζόν. Εάν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον καιρό, πιστεύουμε ότι θα είναι πάρα πολύ καλά το πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου», είπε στη Voria.gr πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σταυρού, Κώστας Παπαζώης.

Και φέτος οι περισσότεροι τουρίστες είναι από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αισθητή έχουν κάνει την παρουσία τους οι Ρουμάνοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζώη, πρόκειται για τουρίστες ανάλογους με αυτούς της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή βγαίνουν πολύ περισσότερο σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα κάνοντας υψηλούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να διαχέεται περισσότερο χρήμα στην τοπική οικονομία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ασπροβάλτα. «Είμαστε πολύ καλά, ευτυχώς, γιατί δεν θα αντέχαμε τρίτη χρονιά. Η πληρότητα, αν δεν είναι 100%, είναι στο 90 με 95%. Τα όποια δωμάτια υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι από ακυρώσεις. Έχουμε και καλά προγνωστικά για μέχρι τις 20 Αυγούστου. Είναι κλεισμένα, αλλά υπάρχει και ζήτηση. Για Σεπτέμβριο περιμένουμε τους Βούλγαρους, που έχουν δύο γιορτές τον Σεπτέμβρη, την πρώτη εβδομάδα και στις 22 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κλείνουν τελευταία στιγμή. Ήδη όμως υπάρχουν κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο», ανέφερε στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων, Σοφία Φαρασοπούλου.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι εκτός από τους Σέρβους που έρχονται οργανωμένα, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, ήρθαν και Ρώσοι τουρίστες μέσω Τουρκίας, όμως αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στον έλεγχο, παρότι έχουν βίζα. «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται 15 χρόνια εδώ, πολλοί μένουν έναν μήνα και αφήνουν χρήματα. Αυτό το κομμάτι πρέπει να το δει η πολιτεία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, η κ. Φαρασοπούλου επισήμανε ότι έρχονται κυρίως για ένα βράδυ, ενώ κάποιοι που επισκέπτονται την περιοχή φέτος δεν θα τα καταφέρουν, καθώς βγήκαν αργά τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. «Το θέμα του κοινωνικού τουρισμού πρέπει να εξεταστεί. Δίνουν τα voucher Αύγουστο. Πού θα βρεις τότε κατάλυμα; Ήμουν πολλά χρόνια στον κοινωνικό τουρισμό και με βοηθούσε πάρα πολύ. Εμείς δουλεύαμε με Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και έρχονταν Ιούλιο. Όμως Αύγουστο δεν έχουμε να δώσουμε», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους επαγγελματίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι υπάρχουν δωμάτια, αλλά δεν τα διαθέτουν στον κοινωνικό τουρισμό.