Skip to main content

Μεταφέρεται στην Ελλάδα η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η υπογραφείσα συμφωνία έρχεται σε μικρό διάστημα να κλείσει μια μακροχρόνια νομική εκκρεμότητα του Οργανισμού με την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, τη χώρα που πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή δραστηριότητα, θα μεταφέρει την έδρα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υποστήριξης για το Άσυλο, μετά και τη συμφωνία που υπέγραψε η επικεφαλής του Οργανισμού Νina Gregori με τον αν. υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η υπογραφείσα συμφωνία έρχεται σε μικρό διάστημα να κλείσει μια μακροχρόνια νομική εκκρεμότητα του Οργανισμού με την Ελλάδα. Με τη Συμφωνία αυτή, ο Οργανισμός πλέον έχει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή δραστηριότητά του. Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία προβλέπει επένδυση 36 εκατ. ευρώ που αναλογεί στο 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Επίσης, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά περίπου τον αριθμό των 1000 ατόμων.

Η δράση του Οργανισμού θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα:

·         Την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου.

·         Την υποστήριξη των Αρχών Υποδοχής στο έργο τους.

Οι τεχνικές ομάδες του Οργανισμού θα υποστηρίζουν:

·         Το Σύστημα Ασύλου

·         Τη Μονάδα Δουβλίνου

·         Την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και

·         Την Αρχή Προσφυγών.

«Μετά από αυτήν τη Συμφωνία διπλασιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων του Οργανισμού, που έως σήμερα συνέδραμαν τις διαδικασίες στην Ελλάδα,  ενώ διευρύνεται αποφασιστικά το κανάλι των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο EASO στην Ελλάδα. Επιπλέον, το πρόγραμμα στήριξης ενισχύεται όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και αυξάνεται η χρηματοδότησή του κατά 30% - από €27 εκατομμύρια σε €36 εκατομμύρια. Διασφαλίζουμε, έτσι, την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας. Θωρακίζουμε τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη και διεθνώς, πιέζουμε και αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα βγάζει το βάρος από τα κράτη που δέχονται την πρώτη πίεση της μεταναστευτικής πρόκλησης, τα κράτη πρώτης γραμμής, και θα το κατανέμει δικαιότερα», δήλωσε ο μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας.

«Έχουμε παρουσία σε 36 περιοχές και ο προϋπολογισμός μας για την Ελλάδα ήταν πάνω από €27 εκατομμύρια. Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης 2020 για την Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ο EASO διπλασιάζει τους απασχολούμενους. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, μέσα στους επόμενους μήνες η παρουσία του Οργανισμού θα φτάσει περίπου τους 1000 εργαζομένους, ενώ η παρουσία του Οργανισμού στην ενδοχώρα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, με 400 εργαζομένους απασχολούμενους σε μόνιμη βάση σε 8 νέες περιοχές», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Gregori.