Skip to main content

ΜΕΤRO: Πληρώνει μετρητά εργαζόμενους και προμηθευτές

Η εταιρεία πλήρωσε σε όλους τους εργαζόμενούς της με μετρητά το μισθό και το επίδομα αδείας, ενώ πλήρωσε και πολλούς προμηθευτές της με τον ίδιο τρόπο

Με μετρητά πλήρωσε εργαζόμενους και προμηθευτές η METRO ΑΕΒΕ, η οποία λειτουργεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ My Market και Metro Cash & Carry.

Η εταιρεία με το που ανακοινώθηκαν τα capital controls και οι κλειστές τράπεζες φρόντισε την ρευστότητά της να την «ρίξει» στην αγορά και διασφάλισε το μισθό του προσωπικού της, δηλώνοντας επίσημα ότι θα συμπαρασταθεί στους περισσότερους από 4.000 εργαζόμενούς της.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία σχολίαζαν ότι από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων «διαχειριστήκαμε τη ρευστότητά μας ανταποκρινόμενοι άμεσα στα αιτήματα βοήθειας των προμηθευτών μας και πληρώνοντας, πρώτοι απ' όλες τις εταιρείες στη χώρα, όλους τους εργαζόμενούς μας με μετρητά».

Μόλις επιτράπηκε, η εταιρεία πλήρωσε και πολλούς προμηθευτές της με τον ίδιο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, αναφέρουν οι πληροφορίες, οι πολλοί προμηθευτές της, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, έδειξαν πλήρη εμπιστοσύνη στη METRO, συνεχίζοντας την τροφοδοσία της με τους ίδιους όρους.

Η διοικητική ομάδα της METRO ΑΕΒΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνώρισε ήδη ότι οι εργαζόμενοί της έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν σωστά την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση των πρώτων ημερών με τις κλειστές τράπεζες, γι’ αυτό και εκτός από τον μισθό, εξόφλησε και το επίδομα αδείας με μετρητά.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 με την επωνυμία METRO Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσεωςκαι το διακριτικό τίτλο METRO. Προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών, ενώ ήταν από την αρχή και παραμένει πάντα απόλυτα ελληνικών συμφερόντων, υπό τον έλεγχο της οικογένειας Παντελιάδη.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2014 σε 697 εκατ. ευρώ και προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα My Market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry. Είχε κέρδη 17 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της στα 126,6 εκατ. ευρώ πέρυσι από 114 εκατ. το 2013, καθώς τα μερίσματα των 6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στους μετόχους «έπεσαν» πάλι μέσα στην εταιρεία.

Η METRO έχει μηδενικό βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, ενώ από 23 εκατ. ευρώ ομολογιακά δάνεια το 2013, τα μείωσε σε 15 εκατ. το 2014.