Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020
x

MΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλες τις χώρες να αναπτύξουν στρατηγικές για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

«Παρά τη μείωση στον συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος ανά τον κόσμο». Αυτό είναι το σοκαριστικό στοιχείο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους καλώντας όλα τα κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Όπως ανέφερε: «Κάθε θάνατος αποτελεί τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους. Οι αυτοκτονίες όμως μπορούν να αποφευχθούν».

Πρόληψη μέσα από τα συστήματα υγείας

Για τον επικεφαλής του ΠΟΥ είναι σημαντικό να ενσωματωθούν συγκεκριμένες στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονιών στα εθνικά συστήματα υγείας. Από το 2010 έως το 2016 καταγράφηκε μείωση στον αριθμό αυτοκτονιών παγκοσμίως κατά 10 με 15% ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο ο αριθμός παραμένει ακόμη υψηλός. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε σε περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού (κατά 20 έως 30%).

Στη Γερμανία ο μέσος μέρος αυτοκτονιών είναι 9 ανά 100.000 κατοίκους. Τα ποσοστά αυτοκτονίας, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, εμφανίστηκαν υψηλότερα στους άνδρες (13,6% ανά 100.000 κατοίκους), ενώ για τις γυναίκες το ίδιο ποσοστό ανήλθε στο 4,8%. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για ένα δεδομένο που εν πολλοίς είναι κοινό σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29

Το θέμα των αυτοκτονιών απασχολεί έντονα τη γερμανική κοινωνία. Φέτος γερμανικές εκκλησίες ανακοίνωσαν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη της αυτοχειρίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 15-29. Σύμφωνα με ειδικούς το 70% των αυτοκτονιών συνδέεται με την κατάθλιψη, μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι αποξενώνονται και παραιτούνται σταδιακά από την κοινωνική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, afp)

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ