Skip to main content

Μια αμερικανική δράση που προκαλεί τουρκική αντίδραση στη Μεσόγειο

Το EastMed act των ΗΠΑ ενεργοποιεί αντίμετρα από την Τουρκία, που σχεδιάζει την κατασκευή ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Τελικώς, οι ΗΠΑ ενέταξαν τον αγωγό East Med στον ενεργειακό σχεδιασμό τους για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο! Ο νόμος που πέρασε από την αμερικανική Βουλή έχει τον τίτλο EastMed act και δημιουργεί κυριολεκτικά νέα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δράση προκαλεί αντίδραση και μάλιστα από την πλευρά της Άγκυρας, όπως είναι αναμενόμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, που έρχονται σε γνώση της Voria.gr, η Τουρκία, ως αντίμετρο, σχεδιάζει την κατασκευή ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν έχει καμία διάθεση οριστικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αντιθέτως, η στάση της σκληραίνει παρά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει (και) η Ουάσιγκτον.

Προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη των πραγμάτων, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι αντίστοιχα κι αθόρυβα, η Άγκυρα φέρεται να έχει δημιουργήσει επίσης στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και στη Σομαλία, ενώ σειρά παίρνει η Λιβύη.

Όπως είναι φυσικό, όλες οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα. Τις οποίες εξέφρασε ήδη στην Ουάσιγκτον, μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, με τα οποία συζητά και για τα εξοπλιστικά (για τα οποία επιμένουμε ότι είναι προχωρημένα). Και να ξέρετε ότι στη λίστα έχουν μπει και τα F-35, αν και παραμένει ακόμα άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να πληρωθούν. Πάντως, αν η Αθήνα «τσιμπήσει», και υλοποιήσει τις παραγγελίες, τότε οι Αμερικάνοι υπόσχονται ότι θα της δώσουν και μπόνους. Για παράδειγμα, της παρέχουν δωρεάν δυο αμερικάνικα καταδρομικά παλιάς τεχνολογίας, που αποσύρονται. Πολύ δελεαστική προσφορά, αν συνυπολογιστούν οι πολύ μεγάλες ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.