Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πού πόνταραν οι υποψήφιοι δήμαρχοι - Η μάχη των εντυπώσεων και οι στηρίξεις

Τις δύο εναπομείνασες ημέρες οι υποψήφιοι δήμαρχοι σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στην επαφή με τους δημότες, περιοδεύοντας σε γειτονιές, αγορές και κεντρικά σημεία της πόλης

Δύο 24ωρα πριν τις κάλπες που θα ανοίξουν την Κυριακή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές , οι εννέα μνηστήρες του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις προεκλογικές τους κινήσεις για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Αυτές τις δύο ημέρες οι υποψήφιοι δήμαρχοι σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στην επαφή με τους δημότες, περιοδεύοντας σε γειτονιές, αγορές και κεντρικά σημεία της πόλης. Την ίδια ώρα τα επιτελεία των παρατάξεων αναλύουν τα στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον κεντρικό που όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη μάχη για την εκλογή δημάρχου θα δοθεί στον δεύτερο γύρο στις 15 Οκτωβρίου, με άγνωστο όμως το ζευγάρι των διεκδικητών.  

Το προηγούμενο διάστημα οι υποψήφιοι δήμαρχοι παρουσίασαν τα ψηφοδέλτιά τους με τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, που θα διεκδικήσουν μια θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, τα προγράμματα των συνδυασμών τους και τις θέσεις τους για μεγάλα ζητήματα της πόλης, όπως Μετρό, Flyover, ανάπλαση ΔΕΘ, που δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου.

Η μάχη των εντυπώσεων τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε με τις κεντρικές προεκλογικές τους εκδηλώσεις κυρίως των Ζέρβα, Αγγελούδη, Πέγκα και Τσαβλή, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τους υποψήφιους μνηστήρες να στέλνουν μηνύματα νίκης, αλλαγής, ανανέωσης της εμπιστοσύνης αλλά και να εκτοξεύουν βολές και αιχμές ο ένας στον άλλο.

Τα έργα, οι δεσμεύσεις και τα σχέδια για την επόμενη μέρα

Μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη και με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη αλλάζει» ο Κωνσταντίνος Ζέρβας από τις αρχές του καλοκαιριού παρουσίασε το πανόραμα των έργων που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη  από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά της δημαρχίας, μέχρι και σήμερα. Τα έργα ήταν και η σημαία της προεκλογικής περιόδου του νυν δημάρχου, ο οποίος υπογράμμιζε ότι το 70% των δεσμεύσεών του έχει υλοποιηθεί και ζητούσε καθαρή εντολή για να συνεχίζει το έργο του σε μια δεύτερη θητεία.

Την ίδια ώρα ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος συνεχώς ασκούσε κριτική στη διοίκηση Ζέρβα για εγκατάλειψη της πόλης, παρουσιάζοντας σταδιακά το πρόγραμμά του το οποίο θεμελιώνεται πάνω σε 15 κεντρικούς άξονες, μεταξύ αυτών καθαριότητα, κυκλοφοριακό, δημόσιος χώρος και αστικές αναπλάσεις, περιβάλλον και πράσινο. Ο υποψήφιος δήμαρχος εστίαζε στα θέματα της καθαριότητας περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει για να καθαρίσει, όπως ανέφερε, η πόλη.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πέγκας, έχοντας στο πλευρό του και τον Γιάννη Μπουτάρη ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόσληψη ενός γενικού πολεοδόμου, ενός ανθρώπου που θα βλέπει συνολικά την πόλη, ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα καθαρίσει την πόλη και μετά θα μπει ένας νέος σχεδιασμός για την καθαριότητα και δήλωσε ότι αρχικά θα συντηρηθεί ο άξονας της Αριστοτέλους, ώστε έπειτα να ακολουθήσει ο όποιος σχεδιασμός για την ανάπλασή του. Ως ισχυρό συμβόλαιο με τους δημότες χαρακτήρισε το πρόγραμμά του ο Δρόσος Τσαβλής, σημειώνοντας πως δεν θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη, θα προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης και θα υλοποιήσει έργα μέσα από την έκδοση δημοτικών ομολόγων.

Στους υπόλοιπους υποψήφιους, με επεισοδιακό τρόπο κλείνει η προεκλογική περίοδος για τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλη Τομπουλίδη. Μετά την καταγγελία για τον βανδαλισμό εκλογικού τους περιπτέρου από τους Ενωμένους Μακεδόνες, τα αίματα είχαν ανάψει στο debate που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ με στελέχη των δύο παρατάξεων να είναι στο παρά πέντε να πιαστούν στα χέρια. Πάντως ο κ. Τομπουλίδης συνεχίζει τις επαφές τους κυρίως σε εργασιακούς χώρους και σε στέκια νεολαίας. Την ίδια ώρα η ομάδα της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» με επικεφαλής της Μαρία Κέκη χθες πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Αίσθηση προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα το Ανάποδο Φεστιβάλ που πραγματοποίησαν με περιοδείες σε πολλές γειτονιές του δήμου.

Την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει και η παράταξη «Πόλη Ελληνική» με επικεφαλής τον Γιάννη Κουριαννίδη, ο οποίος στην κεντρική του εκδήλωση τόνισε ότι πως «ήρθε η στιγμή η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν δήμαρχο που δεν είναι παιδί ενός κομματικού σωλήνα ή εντολοδόχος επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων. Την αισιοδοξία του ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Μακεδονία» Στέργιος Καλόγηρος, ο οποίος μάλιστα το προηγούμενο διάστημα προανήγγειλε δημοψήφισμα ώστε να πουν οι δημότες εάν θέλουν συνεργασία υπαλλήλων του δήμου με ιδιώτες για τον τομέα της καθαριότητας. Υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο είναι και ο Δημήτρης Ζιαμπάζης από τους «Ενωμένους Μακεδόνες».

Οι κομματικές στηρίξεις και οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί

Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες οι υποψήφιοι άρχισαν να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με αιχμή τις κομματικές στηρίξεις και τις υποσχέσεις για την επόμενη μέρα στον δήμο, ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου η διαμάχη επικεντρώνονταν κυρίως στο θέμα της καθαριότητας.

Να σημειωθεί ότι από τους υποψήφιους ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Σπύρος Πέγκας έχουν λάβει επίσημα στήριξη από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, όπως φυσικά και ο Βασίλης Τομπουλίδης από το ΚΚΕ.

Τις τελευταίες μέρες το Μαξίμου έστειλε σαφή μηνύματα ζητώντας από όλους τους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη να στηρίξουν με όλες τις πολιτικές τους δυνάμεις την επανεκλογή Ζέρβα. Ενδεικτική είναι η συντονισμένη επίσκεψη των βουλευτών της ΝΔ στον νομό Θεσσαλονίκης στο εκλογικό κέντρο του δημάρχου, κάτι που έκανε φυσικά προχθές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για τον κ. Πέγκα την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει το κόμμα. Αν και στις αρχές της εβδομάδας είχε διαρρεύσει ότι ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και θα συναντούσε μεταξύ άλλων τον υποψήφιο δήμαρχο, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πάντως Ζέρβας και Πέγκας, παρά τις επίσημες στηρίξεις και τις επιθέσεις από τους συνυποψηφίους του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επαναλάμβαναν ότι οι υποψηφιότητές τους είναι ανεξάρτητες και μακριά από κομματικές δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα Στέλιος Αγγελούδης και Δρόσος Τσαβλής είχαν σημαία σε όλη την επικοινωνία τους ότι είναι ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι συνδυασμοί, που δεν ζήτησαν καμία κομματική στήριξη στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την πόλη. Μάλιστα, ο συνδυασμός Αγγελούδη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει υποψηφίους και από το γαλάζιο στρατόπεδο, παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί από τη ΝΔ.