Skip to main content

Μία αναβολή που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.........

Όπως επισημαίνεται, η κατάρρευση τράπεζας στην Εσθονία, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Φρανκφούρτη (και όχι μόνο).......

Τελικώς, η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής δηλαδή της ανώτατης ρυθμιστικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ευρωζώνη, δεν ήρθε ποτέ στην Αθήνα. Μολονότι η επίσκεψη της ήταν προγραμματισμένη από τις αρχές Δεκεμβρίου και η ατζέντα προκαθορισμένη (στην πραγματικότητα το θέμα ήταν ένα και μοναδικά, τα κόκκινα δάνεια και η αντιμετώπιση τους από τις ελληνικές τράπεζες), αναβλήθηκε. Ο λόγος; Όπως επισημαίνεται, η κατάρρευση τράπεζας στην Εσθονία, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Φρανκφούρτη (και όχι μόνο), όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Τράπεζα της Ελλάδoς, όταν ερωτάται σχετικά, διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανείς άλλος λόγος για την αναβολή αυτής της σύσκεψης στην Αθήνα. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος πρόσθετης ανησυχίας για την χώρα μας. Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι η κ. Νουί θα έρθει τελικώς στην Ελλάδα, έστω για μερικές ώρες. Θα πάει στους Δελφούς, όπου θα μιλήσει σε προγραμματισμένο συνέδριο. Το γεγονός από μόνο του ασφαλώς και λέει πολλά και επιδέχεται πολλών ερμηνειών, σε αυτή την φάση.

Στο μεταξύ, κρίσιμο από κάθε άποψη ήταν και το χθεσινό EWG. Κι αυτό γιατί εκεί ξεκίνησε σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για το χρέος και την διευθέτησή του. Η Αθήνα ελπίζει ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να αρχίσει ένα μακρύ ταξίδι που θα οδηγήσει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος.