Skip to main content

ΔΕΘ: Η ...Ολυμπιακή συλλογή με τα 4.000 αντικείμενα του Στράτου Κλήμου

Στην 81η ΔΕΘ, η Voria.gr συνάντησε έναν συλλέκτη αναμνηστικών από Ολυμπιακούς Αγώνες, με 4.000 αντικείμενα στη συλλογή του.

της Βάσιας Μπάρμπα

«Όταν έχεις ένα μεράκι, στις δύσκολες στιγμές κρεμάς τη σκέψη σου εκεί και ξεφεύγεις». Ο Στράτος Κλήμου είναι συλλέκτης αναμνηστικών Ολυμπιακών Αγώνων. Το μεράκι του είναι να αποκτά Ολυμπιακές δάδες, μετάλλια, και κάθε είδους αναμνηστικό, μεγαλώνοντας τη συλλογή του που ήδη αριθμεί σχεδόν 4.000 κομμάτια.

Η Voria.gr συνάντησε τον κ. Κλήμου στο σταντ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στην 81η ΔΕΘ, να παρουσιάζει περήφανος κομμάτια από τη συλλογή του στους διερχόμενους επισκέπτες.

«Την πρώτη καρφίτσα της συλλογής, μου τη χάρισε ένας φίλος Κινέζος το 1990. Ήταν μια καρφίτσα αναμνηστική από την υποψηφιότητα του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Η καρφίτσα με "τσίμπησε", όπως ένα έντομο που μεταδίδει έναν ιό και από τότε ξεκίνησα να αναζητώ καρφίτσες μανιωδώς και να τις προσθέτω στη συλλογή μου. Μέχρι που κάποια στιγμή, το 2002, βρήκα έναν έμπορο στο Μοναστηράκι που πουλούσε δύο Ολυμπιακές δάδες και ενθουσιάστηκα. Τις αγόρασα και τις δύο για 500 ευρώ. Ο έμπορος έβρισκε την πραμάτεια του στα σκουπίδια...», λέει στη Voria.gr ο κ. Κλήμου.

Στη συλλογή του Στράτου Κλήμου σήμερα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, περίπου 2.000 καρφίτσες, 10 Ολυμπιακά μετάλλια και 30 δάδες από όλες τις Θερινές Ολυμπιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 5 δαδών από Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πιο παλιά δάδα που κοσμεί τη συλλογή του είναι από την πρώτη λαμπαδηδρομία που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, επί Χίτλερ. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κλήμου, η λαμπαδηδρομία τότε χρησιμοποιήθηκε από το Χίτλερ για να προπαγανδιστεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο πλούτος της Γερμανίας. «Πάντα προσπαθώ να μάθω την ιστορία των αντικειμένων που αποκτώ, αν και είναι δύσκολο», λέει ο κ. Κλήμου. Όλες οι δάδες της συλλογής είναι αυθεντικές εκτός από μία, αυτή του 1952, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ελσίνκι.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες που ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του 2004. Ωστόσο, αυτοί που ασχολούνται γενικά με τα αναμνηστικά Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Γι' αυτό και ο κ. Κλήμου πολλές φορές απευθύνεται σε συλλέκτες του εξωτερικού, προκειμένου να ανταλλάξει αποκτήματα. Συχνά βρίσκει τους θησαυρούς του στο e-bay, ενώ άλλες φορές τριγυρνά στους πάγκους του παρεμπορίου στο Μοναστηράκι ψάχνοντας για νέα κομμάτια. «Πάντα περιμένω να πέσουν οι τιμές για να αγοράσω κάτι. Για παράδειγμα, η πρώτη δάδα από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο κυκλοφόρησε στο e-bay έναντι 6.000 ευρώ. Περιμένω η τιμή να σταθεροποιηθεί γύρω στα 1.500 για να την αγοράσω», δηλώνει στη Voria.gr ο επίμονος συλλέκτης. Όπως λέει, προσπαθεί να αποκτά αντικείμενα σπάνια που δεν πουλήθηκαν, αλλά δόθηκαν σε αθλητές.

Το χόμπι του κ. Κλήμου του προσφέρει ηρεμία πνεύματος. Όπως ο ίδιος λέει, «όταν έχει κανείς ένα μεράκι, στις δύσκολες στιγμές κρεμάει τη σκέψη του εκεί και ξεφεύγει». Μάλιστα, ανάμεσα σε όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, ο κ. Κλήμου παραδέχεται πως αν δεν είχε τη συλλογή του, πιθανόν να έδινε τα ίδια λεφτά για... ψυχιάτρους. «Βέβαια η μεγαλύτερη χαρά είναι να επικοινωνώ το χόμπι μου με άλλα άτομα που τους ενδιαφέρει, όπως κάνω τώρα εδώ, στην 81η ΔΕΘ», λέει ο κ. Κλήμου, που εκθέτει για τρίτη φορά κομμάτια της συλλογής του. Η πρώτη φορά που τα αποκτήματά του φάνηκαν σε δημόσια θέα, ήταν κατά τη διάρκεια της Sport Expo, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο. Κατόπιν, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία εργάζεται, του ζήτησε ξανά να εκθέσει τη συλλογή του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Summer Games που διοργανώθηκαν στο Golden Hall, στο Μαρούσι.

Κομμάτια από τη συλλογή λοιπόν, του κ. Κλήμου εκτίθενται ξανά, στο σταντ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στο περίπτερο 15 κατά την 81η ΔΕΘ και ο περήφανος συλλέκτης καλεί το κοινό να έρθει και να θαυμάσει τα εκθέματα. Η ελπίδα του, είναι ότι θα μπορέσει να περάσει το αθλητικό πνεύμα στη νέα γενιά: «Μπορεί από όλα τα παιδιά που θα τα δουν, κάποιο να εμπνευστεί από αυτά. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει τη συλλογή και να εμπνέεται από αυτήν, αλλιώς δεν έχει νόημα εγώ να τη διατηρώ».

Η έμπνευση λοιπόν, μέσα από την προώθηση του Ολυμπιακού ιδεώδους, που συμβολίζει την αγάπη για τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, είναι και θα είναι ο μοναδικός σκοπός του επίμονου συλλέκτη. Για όσους δεν θα μπορέσουν να τον γνωρίσουν στην 81η ΔΕΘ, τα εκθέματα θα προβληθούν ξανά, στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο σχετικών εκδηλώσεων στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 30 Οκτωβρίου.

Όλα τα εκθέματα της συλλογής βρίσκονται επίσης αναρτημένα στην ιστοσελίδα της συλλογής του Στράτου Κλήμου.