Skip to main content

Μιχάλης Γεράνης: Σε νησί μηδενικών αποβλήτων μετατρέπεται η Αμμουλιανή (video)

Ο σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ όπως τον εξηγεί ο πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Γεράνης

Σε νησί μηδενικών αποβλήτων μετατρέπεται η Αμμουλιανή εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα το οποίο φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε στο μοναδικό νησί της Κεντρικής Μακεδονίας και ονειρευόμαστε να το επεκτείνουμε σε κάθε δήμο της χωρικής μας αρμοδιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον δήμο Αριστοτέλη, την ΠΚΜ και τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει δράση μέσω υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος "Νήσος μηδενικών Αποβλήτων" στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής», σχολίασε ο κ. Γεράνης.

«Η εφαρμογή του εγχειρήματος zero waste ξεκινάει με την έννοια της κυκλικής οικονομίας, ένα σύστημα το οποίο τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται συνεχώς και το περιβάλλον αναζωογονείται. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή», είπε ο κ. Γεράνης. 

Πρόκειται να εφαρμοστούν δράσεις όπως η χωριστή συλλογή αποβλήτων και η κομποστοποίησή τους με στόχο τον εκμηδενισμό της ταφής τους και με το βλέμμα σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. 

«Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου δημιουργεί μία αλυσίδα από οφέλη τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για τους κατοίκους του νησιού προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους του νησιού, προσελκύει ιδιαίτερο κομμάτι περιβαλλοντικού τουρισμού και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας», δήλωσε. 

Όπως αναφέρεται, ο όρος Zero Waste Island (νησί Μηδενικών Αποβλήτων) αναφέρεται σε μία νησιωτική κοινότητα που δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο της διάθεσης ελάχιστων ή και καθόλου αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής ή εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης. Η έννοια των νησίδων μηδενικών αποβλήτων ευθυγραμμίζεται με ευρύτερες παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ταφής αποβλήτων.

Η Αμμουλιανή επιλέχθηκε καθώς είναι το μόνο νησί της περιφέρειας, έχει περιορισμένη έκταση και μικρό μόνιμο πληθυσμό συνεπώς είναι εύκολη η ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος και οι διακυμάνσεις πληθυσμού και παραγωγής αποβλήτων λόγω τουρισμού θα επιτρέψει την παρακολούθηση απόδοσης ενός πιλοτικού σε ακραίες συνθήκες και ανάπτυξη στρατηγικών για εφαρμογή και αλλού.

Η υλοποίηση του έργου θα εκκινήσει με τη σύνταξη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για τον συντονισμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών και έργων, του δήμου Αριστοτέλη για την διευκόλυνση υλοποίησης όλων των απαιτούμενων έργων και ενεργειών επί της Νήσου Αμμουλιανής, η οποία υπάγεται στην διοικητική και εδαφική αρμοδιότητα του και της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την διευκόλυνση εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων και την αδειοδότηση των απαιτούμενων υποδομών.

Video file
Image
Ημερίδα Voria - Γεράνης: Ρεύμα για 75.000 νοικοκυριά με την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων