Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Forward Green: Το κυβερνητικό σχέδιο για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης

Οι στόχοι αναλύθηκαν σε ειδική εκδήλωση από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο

Του Νίκου Αβουκάτου

Την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης έως το 2030 και τη μείωση της ταφής κάτω από το 10% προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα από χώρα παρίας της Ευρώπης στη διαχείριση των αποβλήτων που ήμασταν πριν από 5 χρόνια θα βρεθούμε το 2030 στον σκληρό πυρήνα των χωρών που θα έχουν πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλές πρακτικές περιβάλλοντος», στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ.

Ο κ. Γραφάκος εξειδίκευσε το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

-Πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση ανακύκλωση

-Ανάπτυξη συλλογής του καφέ κάδου

-Να λυθούν οι εκκρεμότητες στη ανακύκλωση

-Η δημιουργία νέων ρευμάτων

-Η Πολιτεία θα παρέχει εξοπλισμό  μικρότερους δήμους σε συνεργασία  με τους ΦΟΔΣΑ

«Τα αποτελέσματα του σχεδίου μας θα φανούν από το 2025 και μετά. Θα έχουμε καλά νούμερα», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε τον κεντρικό ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Σύντομα θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας παραγωγής αποβλήτων, η οποία θα διασυνδέσει παραγωγούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμους, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, ακόμη και εμπορικά καταστήματα για την αξιοποίηση ποσοτήτων με στόχο να αξιοποιήσουμε τα απόβλητα που παράγουμε», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιουτίκας, «η φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος είναι οι εγγεγραμμένοι σε αυτήν την πλατφόρμα, οι παραγωγοί αποβλήτων ακόμα και τα σούπερ μάρκετ με τα ληγμένα τρόφιμα θα ανακοινώνουν ποσότητες και που βρίσκονται, έτσι ώστε να μην καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Με αυτό το εργαλείο θα επιτευχθεί μια αλληλεπίδραση-διασύνδεση με εταιρείες ανακύκλωσης ή επιχειρήσεις, ώστε τα απόβλητα, αδρανή, κτηνοτροφικά, γεωργικά να αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας».

Το καλό πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία  παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΥΑΔΥΜΑ Γιάννης Μαυρίδης. Ο κ.Μαυρίδης έκανε έναν απολογισμό των έξι ετών.

Εκτός από τα πρώτα υλικά ανακύκλωσης όπως πλαστικό, χαρτί, τηγανέλαια, η διαχείριση θα επεκταθεί και στα φυτοφάρμακα έως το τέλος του έτους. Η αρχή θα γίνει προσεχώς στον δήμο Εορδαίας.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ικανοποιητική λειτουργία των Μονάδων Ανακύκλωσης και Ανάκτησης. «Περίπου 150.000 αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί από το 2020.Μετά από την επεξεργασία τους τοποθετούνται σε ράφια και είναι διαθέσιμα για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση του δήμου Αριστοτέλη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να συνεργαστούν για τη μετατροπή της Αμμουλιανής σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης δήλωσε αισιόδοξος για τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης και την υλοποίηση έργων με την εμπλοκή ιδιωτών στη συλλογή της ανακύκλωσης.

«Για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων είναι κρίσιμο να γίνει η εκτροπή του», σημείωσε ο κ. Γεράνης.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το OTA VOICE,GR, τον συντονισμό της οποίας είχε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, παρουσιάστηκε το ρεύμα της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων.