Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
x

ΜΗΝΥΣΗ ΧΡ. ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ» ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Ο Ξηρός ισχυρίζεται πως ο διευθυντής των φυλακών του έλεγε πως «με αυτά που έχεις κάνει και λίγα έχεις πάθει, εκεί να ψοφήσεις μόνος σου στο κελί σου»

«Απάνθρωπη και εξευτελιστική» συμπεριφορά, αλλά και «βασανισμό», από την πλευρά των οργάνων της πολιτείας, καταγγέλλει ο καταδικασθέντας για τρομοκρατία ως μέλος της 17Ν, Χριστόδουλος Ξηρός, σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σε βάρος του εποπτεύοντος εισαγγελέα των φυλακών Νιγρίτας, του διευθυντή και του αρχιφύλακα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο Ξηρός ζητεί την ποινική δίωξή τους, υποστηρίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της κράτησής του τέθηκε σε απομόνωση, η οποία τού παρουσιάστηκε ως μονόδρομος απαραίτητος για τη δική του ασφάλεια.

«Προαυλιζόμουν μόνος καθημερινά, χωρίς την παραμικρή επικοινωνία, ακόμη και το φαγητό μου το άφηναν έξω από την πόρτα του κελιού μου, με αποτέλεσμα να παρουσιάσω σοβαρές ψυχικές διαταραχές και φοβίες για τη ζωή μου, άρνηση να φάω ή να πιω οτιδήποτε», υποστηρίζει στη μήνυσή του ο Ξηρός.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι και η μεταφορά του στη Νιγρίτα δεν βελτίωσε την κατάσταση, αφού όπως λέει, ο διευθυντής των φυλακών του συμπεριφέρεται εξευτελιστικά, λέγοντάς του: «Με αυτά που έχεις κάνει και λίγα έχεις πάθει», «εκεί να ψοφήσεις μόνος σου στο κελί σου».

Καταγγέλλει, δε, ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, αφού του απαγορευόταν ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία για κάποιες ημέρες, ενώ τον είχαν αφήσει για μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα στο κελί του.

«Η απάνθρωπη αυτή σε βάρος μου συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την πλήρη και ολοκληρωτική απομόνωσή μου, επέδρασε πολύ άσχημα στην ήδη βεβαρημένη ψυχική μου κατάσταση», συνεχίζει και αναφέρει ότι εμφάνισε καταθλιπτική συμπεριφορά και έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας, η οποία τον οδήγησε σε εμφάνιση ψυχοσωματικού νοσήματος με αποτέλεσμα να βάλει φωτιά στο κελί του.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός προσκόμισε τη γνωμοδότηση κλινικής νευροψυχολόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητεί την τιμωρία των ενόχων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ