Skip to main content

Μισός αιώνας από το ιστορικό κλικ του Μιχάλη Παππού που κατέγραψε την επέλαση του Κούδα

Πέρασαν 50 χρόνια από την θρυλική φωτογραφία στο γήπεδο της Τούμπας

Στις 18 Απριλίου του 1973 στο γήπεδο της Τούμπας έμελε να συμβεί μια ιστορική στιγμή.

Δεν επρόκειτο ούτε για κάποιο απίθανο γκολ, ούτε για μια ιστορική πρόκριση του ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδος και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ την ασπρόμαυρη φανέλα, ο Γιώργος Κούδας πραγματοποιεί μια επέλαση προς την εστία των πρασίνων. Ένας εκ των μεγαλύτερων αμυντικών του τριφυλλιού και της τότε εποχής, ο Άνθιμος Καψής, είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του «Μεγαλέξανδρου» .

Ωστόσο αδυνατεί να σταματήσει το ορμητικό πέρασμα του Κούδα και στην απέλπιδα προσπάθεια να τον σταματήσει πέφτει κάτω και τον πιάνει με τα χέρια.

Αυτή η φάση πέρασε στην ιστορία χάρη στην οξυδέρκεια του φωτογράφου Μιχάλη Παππού, ο οποίος βρισκόμενος στο γήπεδο ως φωτορεπόρτερ πάτησε το κλικ την κατάλληλη στιγμή.

Από τότε συμπληρώθηκε μισός αιώνας και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την κορυφαία ίσως φωτογραφία στο αθλητικό ρεπορτάζ.

Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Γιώργος Κούδας και ο Μιχάλης Παππούς συναντήθηκαν προκειμένου να τιμήσουν το ιωβηλαίο της ιστορικής αυτής φωτογραφίας.

Για την ιστορική αυτή συνάντηση έγραψε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στον οποίο οι δύο πρωταγωνιστές μίλησαν για τη συγκεκριμένη στιγμή:

Συμβολική , συγκινητική συνάντηση σήμερα για τα  πενήντα  χρόνια από την πασίγνωστη ποδοσφαιρική φάση  που απαθανάτισε ο Michail Pappous σε μια φωτογραφία σύμβολο του φερ πλέι.

Υπάρχουν  οι ιστορικές εκείνες οι  φωτεινές στιγμές του, που θα συμβολίζουν στον αιώνα τον άπαντα μια πιο αθώα και ρομαντική  εποχή.

Μια τέτοια απαθανατίστηκε με μια φωτογραφία που είναι η πιο αναγνωρίσιμη σήμερα στην ιστορία των ρεπορτάζ του βορειοελλαδικού ποδοσφαίρου.

Πήγαμε νοερά στη Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου του 1973. Νυχτερινό ματς κυπέλλου στην Τούμπα, ΠΑΟΚ –Παναθηναϊκός 2-0. Ο Γιώργος Κούδας  και ο Άνθιμος Καψής, δυο διεθνείς παίκτες εκείνης  της εποχής , του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα και ο βετεράνος φωτορεπόρτερ Μιχάλης Παππούς χάρισαν στους φίλαθλους μια ανεπανάληπτη  στιγμή

Η φωτογραφία σφραγίζει την μεγάλη ποδοσφαιρική εκείνη χρονιά του ΠΑΟΚ. Συμπυκνώνει συμβολικά τον καλπασμό του δικεφάλου του Βορρά και του εμβληματικού αρχηγού του προς την καταξίωση και την γενική αναγνώριση. Ειδικά σ ´εκείνο  το πρωτάθλημα 1972-73.

Εκτός από τον Μεγαλέξανδρο του Ελληνικού  ποδοσφαίρου και τον βετεράνο φωτορεπόρτερ στην σημερινή παρέα ο επιστήθιος φίλος του  Γιώργου συμπαίκτης και μεγάλη δόξα εκείνης της εποχής Koulis Apostolidis  και οι τυχεροί Hionia Vlahou Bliatka κι εγώ που πήραμε μεγάλη χαρά.