Skip to main content

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Τατσόπουλου:Αν δεν βιώνετε το περιεχόμενο της πίστης σιωπήστε

«Όταν κ. Τατσόπουλε, δεν μπορείτε να βιώσετε το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε», υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Απάντηση στον πρώην βουλευτή και συγγραφέα, Πέτρο Τατσόπουλο, για τις αναφορές του στον «Άγιο Παΐσιο», σχολιάζοντας την τηλεοπτική σειρά έδωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αναφέροντας λέγοντας στον ίδιο ότι«εάν δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε».

«Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, τη Θρησκεία και την Πίστη», αναφέρει ο μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι αν και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του συγγραφέα, η διακωμώδηση, η αήθη φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δηκτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του.

Επίσης, ο μητροπολίτης υπογραμμίζει πως οι χαρακτηρισμοί του κ. Τατσόπουλου «αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του Αγίου».

«Ο όρος “αποβλάκωση” είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του», προσθέτει για να καταλήξει ότι «όταν λοιπόν, κ. Τατσόπουλε, δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την “αποβλάκωση” και την “απενοχοποίηση”».

Διαβάστε σχετικά - Μήνυση κατά Τατσόπουλου για τα περί «αποβλάκωσης» με τη σειρά για τον Άγιο Παΐσιο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα μήνυση εναντίον του κατέθεσε η ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr καθώς όπως υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής και συγγραφέας με τον χαρακτηρισμό «αποβλάκωση» που χρησιμοποίησε σε ανάρτησή του για τη νέα σειρά του Mega με θέμα τον Άγιο Παΐσιο παραβαίνει τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου:

«Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την εκκλησία, τη θρησκεία και την πίστη. Αυτή τη φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό. Και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του, όμως η διακωμώδηση, η αήθη φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δηκτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του.

Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου. Ο όρος “αποβλάκωση” είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του. Συγχρόνως αποδεικνύει και το ενοχικό σύνδρομο ή τον τρόπο απενοχοποιητικών διεργασιών που σχετίζονται με το περιεχόμενο της πίστης όταν αυτό ιδεολογοποιείται.

Πρέπει να ξέρει όμως ο κ. Τατσόπουλος, ότι αυτή η πίστη των απλών Χριστιανών κράτησε τον λαό ενωμένο απέναντι σε διχαστικές και διασπαστικές εντάσεις και οι άγιοι ήταν αυτοί που στήριξαν, ενέπνευσαν και ενίσχυσαν τον λαό σε κάθε περίοδο μάλιστα σε καιρούς δύσκολους και σκληρούς για την Πατρίδα μας όταν κάποιοι ιδεολόγοι αγωνιστές την “πωλούσαν” στους ξένους.

Όταν λοιπόν, κ. Τατσόπουλε, δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την “αποβλάκωση” και την “απενοχοποίηση”».