Skip to main content

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας

«Έχουμε κατ’ ελάχιστο έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας και για αυτό είμαστε εδω πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε Έλληνα πολίτη, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση». 

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στο ΥΜΑΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από μια σειρά συναντήσεων που είχε σήμερα με φορείς στην πόλη.

Διαβάστε - Ρευστότητα και επενδύσεις στο τετ α τετ Μητσοτάκη - παραγωγικών φορέων

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Τι είπαν Μητσοτάκης-βουλευτές - Το μήνυμα για τις μάσκες

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε γλυκόπικρη τη σημερινή του επίσκεψη στην πόλη καθώς εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς προηγήθηκε η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ. Ο ίδιος ενημέρωσε ωστόσο για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει επισκεπτόμενος το φόρουμ το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναφέροντας πως από το βήμα του, θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία στο δύσκολο φθινόπωρο, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», επισήμανε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κατά το φόρουμ είπε ακόμα ότι στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες, θα κάνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά ταυτόχρονα θα μιλήσει και σε μία ειδική εκδήλωση για τον σχεδιασμό της κυβέρνηση, για όσα έχει κάνει και όσα θα κάνει καθώς και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σήμερα είχε μια σειρά συναντήσεων με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των έργων αυτών και είχε την ευκαιρία να κάνει μια επισκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 12 μήνες.

«Θα έχω την ευκαιρία το επόμενο Σάββατο να μιλήσω πιο αναλυτικά για το τι έχουμε κάνει και κυρίως το τι θα κάνουμε από δω και πέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος συγκεκριμένα «στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ζητήματα που αφορούν τα αστικά λεωφορεία» -αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλεία-, στο μετρό, στο flyover, στο λιμάνι, στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στη ΔΕΘ και στο Thess Intec.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στα στοιχεία της ύφεσης που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 15%.

«Θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις γι’ αυτό. Πρώτον αυτό είναι αισθητά χαμηλότερα από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19% και η Ιταλία με ύφεση 17,3%. [...] Η Ελλάδα θα είναι στον μέσο όρο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020 που θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%», σημείωσε ο κ. πρωθυπουργός.