Skip to main content

Μνημόσυνο των Ελλήνων της Μολδαβίας για την Ποντιακή Γενοκτονία

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τέλεσαν σήμερα οι Έλληνες της διασποράς στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Σημειώνεται πως το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλάκα των αδελφών Συναδινό.

Μάλιστα, μετά την ακολουθία, τα αρμόδια μέλη της κοινότητας μίλησαν για την γενοκτονία και για τα γεγονότα που χτύπησαν βαθιά την ιστορία των Ποντίων αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όσο θα θυμόμαστε τους προγόνους μας που διώχθηκαν και χάσανε την ζωή τους για την θρησκεία και για την ελεύθερη βούληση να ζούνε στον τόπο που μεγαλώσανε πολλές γενιές, κανένα από τους 353.000 δεν ξεχάστηκε και όσο θα τους τιμήσουμε με την μνήμη μας θα είναι πάντα ζωντανή. Τα γεγονότα του παρελθόντος πρέπει να μας μάθουν πράγματα που να μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε είδους γενοκτονίας στο μέλλον.

Για αυτό και ερχόμαστε με τα ακόλουθα μηνύματα:

We remember the genocide of the Pontic Greek

Δεν ξεχνάμε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Мы помним геноцид Греков Понта

Noi comemorăm genocidul Grecilor din Pont».