Skip to main content

Μόλις έξι πτήσεις ημερησίως προβλέπονται τον Φεβρουάριο στο «Μακεδονία»

Επί τα χείρω η πρόβλεψη για την πορεία των αερομεταφορών το 2021 - Μόλις 7 πτήσεις στο «Μακεδονία» για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Στην επί τα χείρω διόρθωση της εκτίμησής του για την πορεία των αερομεταφορών το 2021 προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που καλύπτει 44 συνολικά χώρες.

Η νέα έξαρση της πανδημίας, το λεγόμενο τρίτο κύμα, που επέβαλε νέους περιορισμούς σε χώρες ανά την Ευρώπη, καθώς και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδήγησαν τον οργανισμό να αναθεωρήσει την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, όπως την προέβλεπε στην αρχή του έτους, σε ποσοστό της τάξεως του 51% σε σχέση με τα μεγέθη του 2019. Πλέον, ο οργανισμός εκτιμά πως μέχρι τον προσεχή Ιούνιο η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη θα είναι χαμηλότερη κατά 55%, ενώ μπορεί να αγγίξει και το -70%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναμένεται να πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο 6 πτήσεις ημερησίως, ενώ ανεβαίνουν στις 7 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Αντιστοίχως, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο αριθμός πτήσεων διαμορφώνεται σε περίπου 26 τον Φεβρουάριο και 35 ημερησίως το διάστημα 1-14 Μαρτίου.

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» της Κρήτης, που θα αντικατασταθεί από αυτό στο Καστέλλι, κατά το διάστημα 1 Φεβρουαρίου – 14 Μαρτίου, ο αριθμός των πτήσεων, ανά εβδομάδα, ξεπερνάει οριακά τις 20.

Τον φετινό Ιανουάριο πάντως, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, η αεροπορική κίνηση πανευρωπαϊκά εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 64%, ενώ αναμένεται επιδείνωση λόγω των νέων αυστηρότερων μέτρων, γεγονός που οδήγησε τον ευρωπαϊκό οργανισμό να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο, που ήδη έχει πληγεί σημαντικά.