Skip to main content

Μόσιαλος: «Ενθαρρυντικά νέα» από το εμβόλιο της Moderna

Ο καθηγητής καταγράφει το γεγονός ότι, όπως και το εμβόλιο της Pfizer, έτσι και το εμβόλιο της Μoderna έχουν «οριζόντια» αποτελεσματικότητα.

Ενθαρρυντικά και σημαντικά χαρακτηρίζει τα νέα για το εμβόλιο, μετά και τις ανακοινώσεις της Moderna, o Hλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, επισημαίνει το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna, μπορεί να διατηρείται σε συγκριτικά υψηλότερες θερμοκρασίες, και άρα θα μπορεί να φυλάσσεται σε πιο συμβατικά ψυκτικά μέσα.

Επίσης, καταγράφει το γεγονός ότι, όπως και το εμβόλιο της Pfizer, έτσι και το εμβόλιο της Μoderna έχουν «οριζόντια» αποτελεσματικότητα, σε άτομα διαφορετικών εθνών και ηλικιών:

«Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια», αναφέρει.

Aποκωδικοποιώντας τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Moderna o Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει:

– Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.  Μία ομάδα έλαβε τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα placebo.
– Νόσησαν συνολικά 95 εθελοντές,
– Από αυτούς, οι 90 είχαν λάβει το εικονικό εμβόλιο (placebo). Μόνο 5 από τους προσβληθέντες είχαν λάβει το κανονικό εμβόλιο.  Από αυτό προκύπτει και η αποτελεσματικότητα περί το 95%.

Παρενέργειες

Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.

Δύο δόσεις

Τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και αυτό της Pfizer / BioNTech προβλέπουν δύο δόσεις που λαμβάνονται σε απόσταση μερικών εβδομάδων τους.

Οριζόντια αποτελεσματικότητα

Η Moderna επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις Covid-19 ήταν μεταξύ συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών και εθνών. Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια.

Οι διαφορές

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, άρα απαιτεί υψηλότερα υλικοτεχνικά στάνταρντ. Η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες.  Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.

Διαθεσιμότητα

Βάσει του σχεδιασμού της Moderna, μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμες 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμο να αποσταλεί στις Η.Π.Α.