Skip to main content

Μπαζότοπος παράδρομος της Μουδανιών – Λύγισαν μέχρι και τις μπάρες για να ξεφορτώνουν

Οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία συστηματικών ελέγχων, βρίσκουν αθέατα και απομακρυσμένα σημεία για να απορρίπτουν προϊόντα ανακαινίσεων

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι μπαζότοποι σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία συστηματικών ελέγχων, βρίσκουν αθέατα και απομακρυσμένα σημεία και απορρίπτουν προϊόντα ανακαινίσεων (ογκώδη, μπάζα, σκουπίδια) διαμερισμάτων ή επαγγελματικών χώρων, ακόμη και υπό το φως του ηλίου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο μπαζότοπος που «στήθηκε» στον παράδρομο της Μουδανίων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, από το ύψος γνωστής αλυσίδας σούπερ Μάρκετ μέχρι και την έξοδο του Κ12. Τα μπάζα μάλιστα έχουν τέτοια έκταση που φαίνονται από τους οδηγούς που κινούνται με κατεύθυνση προς την πόλη, στο σημείο όπου ο δρόμος βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον παράδρομο.

Εκατοντάδες σακούλες με υλικά ανακαίνισης, τούβλα, πλακάκια, είδη υγιεινής, καρέκλες, καναπέδες, στρώματα, καπνοδόχοι εξαερισμού, πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, λάστιχα και άλλα ογκώδη, σχηματίζουν λόφους σε ένα μήκος περίπου 3 χλμ.

Το θράσος των επιτήδειων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχουν λυγίσει μέχρι και την προστατευτική μπαριέρα στην έξοδο του Κ12 προκειμένου να μην μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν τον κύκλο για να βγουν στον παράδρομο, ενώ εκμεταλλεύονται και δύο σημεία όπου η μπαριέρα έχει κενό, και από τη Μουδανίων βρίσκονται κατευθείαν στο σημείο της απόρριψης.

Το βίντεο ντοκουμέντο της Voria.gr, είναι αποκαλυπτικό για την ανεξέλεγκτη δράση των ανθρώπων που επιδίδονται σε παράνομη απόρριψη μπαζών και άλλα ογκωδών αντικειμένων. Το άσπρο αγροτικό υπερφορτωμένο μπαίνει στον παράδρομο πρωινή ώρα και σταματά. Ο οδηγός του κατεβαίνει, ελέγχει το σημείο, όμως την ώρα που είναι έτοιμος να απορρίψει τα υλικά που έχει μεταφέρει αντιλαμβάνεται την κίνηση που υπάρχει στο σημείο, μπαίνει ξανά στο αυτοκίνητό του και αποχωρεί, για να επανέλθει πιθανόν κάποια στιγμή όπου δεν θα υπάρχουν αδιάκριτα βλέμματα.

Είναι μια διαδικασία που γίνεται συστηματικά, με τις αρχές, δήμους ή την Περιφέρεια να προσπαθούν, να καθαρίζουν κατά διαστήματα αυτά τα σημεία, ωστόσο η απουσία συστηματικών ελέγχων από τις διωκτικές αρχές, διαιωνίζει το φαινόμενο.

Όπως επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Περιφέρεια καθάρισε πριν λίγους μήνες το σημείο, καθώς αυτό είναι στη δική της αρμοδιότητα, ωστόσο το πρόβλημα υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από πλευράς της αστυνομίας. «Ο παράδρομος είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά όχι η αστυνόμευση. Η Περιφέρεια κάνει ότι μπορεί, βοηθά και τους δήμους για την περισυλλογή, ωστόσο τα κονδύλια για αυτό τον σκοπό δεν είναι ατελείωτα» επισημαίνει.

Προαναγγέλλει δε, μέσω της Voria.gr, ότι το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Πυλαία – Χορτιάτη, Γιάννης Καρτάλης, δηλώνει στη Voria.gr, ότι η ευθύνη για τον καθαρισμό του σημείου, ανήκει στην Περιφέρειας, καθώς είναι παράπλευρος του Περιφερειακού. «Η Περιφέρεια καθαρίζει κατά διαστήματα, μάλιστα προ εξαμήνου τα είχαν μαζέψει όλα, όμως στο διάστημα που ακολούθησε δημιουργήθηκε η ίδια κατάσταση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αστυνόμευση και η νοοτροπία ορισμένων είναι αυτή, το πρόβλημα θα συνεχίζει να υφίσταται» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος έχει ένα οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των ογκωδών αντικειμένων κατ’ οίκων μετά από επικοινωνία των πολιτών με την υπηρεσία, από τους δρόμους και από σημεία τα οποία είναι δικαιοδοσία του Δήμου. «Κατά καιρούς έχουμε πάρει και από το συγκεκριμένο παράδρομο, εξυπηρετώντας την Περιφέρεια, αλλά ο όγκος ξεπερνά τις δικές μας δυνατότητες» υπογραμμίζει.

Η παράνομη συλλογή και απόρριψη υλικών ανακαινίσεων μικρής κλίμακας έχει και μια άλλη διάσταση καθώς πλήττει τις οργανωμένες και πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης κάδων και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Χρήστος Χούνας, ιδιοκτήτης μιας τέτοιας εταιρείας, επισημαίνει ότι οι επιτήδειοι δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα καθώς δουλεύουν παράνομα και μαύρα, στερώντας ουσιαστικά από τις νόμιμες επιχειρήσεις που φορολογούνται και πληρώνουν στο κράτος σημαντικά έσοδα: «Από τα 5 δρομολόγια που θα μπορούσα να κάνω, έχω μόνο τα δύο, τα άλλα τρία γίνονται από τους παράνομους».

Η διαφορά των χρημάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ μικρή καθώς η χρέωση από τη δική του επιχείρηση για την ενοικίαση και μεταφορά ενός κάδου με 70 σακιά από υλικά ανακαίνισης κοστίζει 80 ευρώ, ενώ ο παράνομος την κάνει με το αγροτικό με 50 ευρώ. «Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος στους δρόμους από την Τροχαία. Θα έπρεπε να σταματά τα φορτηγά και τρίκυκλα για να τα ελέγχει, κυκλοφορούν υπέρβαρα, πολλά δεν έχουν ούτε άδεια κυκλοφορίας, ούτε φυσικά έχουν τα νόμιμα παραστατικά για τη μεταφορά. Με τη σειρά της θα πρέπει και η δημοτική αστυνομία να κάνει ελέγχους, όταν βλέπει ότι κάπου γίνεται μια ανακαίνιση, τα στοιχεία υπάρχουν καθώς απαιτείται άδεια από την πολεοδομία για ανακαινίσεις μικρής κλίμακας» υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης όταν θέλει να κάνει ανακαίνιση στην κατοικία του

Ο πολίτης που θέλει να κάνει ανακαίνιση ή άλλες οικοδομικές εργασίες στο διαμέρισμά του θα πρέπει πρώτα να πάρει την σχετική άδεια από την κατά τόπους Πολεοδομία. Στη συνέχεια να απευθυνθεί στην ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και εμβέλεια σε 13 Περιφέρειες και 43 Νομούς), και να συμπληρώσει είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά τη φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της https://www.anakem.gr/.  

Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

«Τα απόβλητα, ανεξάρτητα από την ποσότητα τους, πρέπει να οδηγηθούν σε μονάδα ανακύκλωσης.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας, πατώντας στην επιλογή μενού «Υποστήριξη - Κατάρτιση σύμβασης» ή επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας ενημερώσουμε πώς θα παραληφθούν τα μπάζα από μονάδα ανακύκλωσης που συνεργάζεται με το ΣΣΕΔ.

Εάν τα Απόβλητα που θα παραχθούν είναι λιγότερα από 500 κιλά, μπορείτε μόνοι σας να τα οδηγήσετε σε μια από τις συνεργαζόμενες μονάδες ανακύκλωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, επικοινωνήστε με μια από τις συνεργαζόμενες εταιρείες συλλογής – μεταφοράς, ώστε να προμηθευτείτε με ειδικό κάδο ή κοντέινερ»