Skip to main content

Διαβατά: Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ-Ένταση και στο camp (vid)

Δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν με κρότου λάμψης και χημικά να εμποδίσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ο χώρος στον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες έστησαν έναν άτυπο καταυλισμό, γύρω από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων, η οποία παρέμεινε στο σημείο, επιχείρησε μία νέα προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Τα άτομα κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ, ωστόσο, διμοιρίες αναπτύχθηκαν άμεσα πέριξ του χώρου.

Αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεκίνησαν την πορεία τους και μέσα σε λίγα λεπτά ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αναγκάσουν τους συγκεντρωμένους να οπισθοχωρήσουν, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες.

Για αρκετή ώρα το σημείο θύμιζε πεδίο μάχης, με την αστυνομία να πετά δακρυγόνα, τους πρόσφυγες να ανάβουν φωτιές σε διάσπαρτα μέρη και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική από τα χημικά και τους καπνούς.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφριά ένας φωτορεπόρτερ.

Την ώρα που ο πετροπόλεμος με την αστυνομία βρισκόταν σε εξέλιξη, μία οικογένεια έφερε τα δύο της παιδιά μπροστά από τους αστυνομικούς, τα οποία τους προσέφεραν λουλούδια.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, ώσπου οι συγκεντρωμένοι έκατσαν κάτω ως ένδειξη «ανακωχής».

Οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησαν σε μία σύλληψη.

Λίγο αργότερα, νέο σκηνικό έντασης δημιουργήθηκε εντός του camp. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες, με τις αρχές να απαντούν με κρότου λάμψης περιορισμένη χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου περιστατικού έγινε μία ακόμη σύλληψη (δείτε εδώ).

Να σημειωθεί πως μερίδα από τους συγκεντρωμένους κατέστρεψε μεγάλο μέρος του φράχτη που χώριζε τον άτυπο καταυλισμό από τη δομή φιλοξενίας.