Skip to main content

«Αν οι επιχειρηματίες στη Νάξο ήταν νόμιμοι γιατί αφαίρεσαν τις ξαπλώστρες μέσα στη νύχτα;» (φωτο)

Την απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων μέσα στη νύχτα, στις νοτιοδυτικές παραλίες της Νάξου, σχολιάζει το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»

Την απομάκρυνση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων μέσα στη νύχτα, στις νοτιοδυτικές παραλίες της Νάξου, σχολιάζει το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

Σε ανακοίνωσή του, κίνημα πολιτών επικαλείται μαρτυρίες ντόπιων και τουριστών, σύμφωνα με τις οποίες πολυάριθμα άτομα, με φορτηγά και τρακτέρ, αφαιρούσαν «άρον άρον» έπιπλα, καλωδιώσεις και φωτισμούς, από την Πλάκα, την Αγία Αννα και τον Αγιο Προκόπιο, από τις 9 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής.

«Οι παραλίες ελευθερώθηκαν πριν τον έλεγχο της Κτηματικής Υπηρεσίας που φημολογούνταν ότι θα γινόταν την ίδια μέρα» αναφέρουν άνθρωποι του κινήματος που με νόημα αναρωτιούνται: «Γιατί οι δεκάδες επιχειρηματίες που απελευθέρωσαν την παραλία σε λίγες ώρες το έκαναν αυτό, αν ήταν σύννομοι;».

Η επιχείρηση «απόσυρσης» των επίπλων παραλίας έγινε με φορτηγά χωρίς πινακίδες. Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» είχε νωρίτερα δημοσιοποιήσει στοιχεία περί «κατάληψης» εμβληματικών παραλιών του νησιού, όπου επιχειρηματίες ισχυρίζονται μέχρι πρόσφατα ότι είναι «πλήρως νόμιμοι».

Νάξος: «Αν οι επιχειρηματίες ήταν νόμιμοι, γιατί αφαίρεσαν τις ξαπλώστρες μέσα στη νύχτα;»-1

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Από χθες νύχτα περίπου στις 9 η ώρα, 03 Αυγούστου 2023, ως και σήμερα το πρωί, 04 Αυγούστου 2023, 11 η ώρα σύμφωνα με πρωινά δημοσιεύματα του Τύπου και εκατοντάδες μαρτυρίες κατάπληκτων κατοίκων και τουριστών που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα κοινωνικά μέσα, ξεκίνησε με φορτηγά, τρακτέρ και πολυάριθμο προσωπικό η επαναφορά μέρους της νομιμότητας στις νοτιοδυτικές παραλίες της Νάξου εξ ολοκλήρου εντός δικτύου Νatura 2000.

Στην Πλάκα, στην Αγία Άννα και στον Άγιο Προκόπιο είχε πέσει σύρμα και ομπρελοξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και λοιπά έπιπλα, όπως και καλωδιώσεις, φωτισμός, και ελαφριές εξέδρες και άλλες ξύλινες κατασκευές φορτώθηκαν άρον άρον και εξαφανίστηκαν από τις παραλίες. Οι παραλίες ελευθερώθηκαν πριν τον έλεγχο της Κτηματικής Υπηρεσίας που φημολογούνταν ότι θα γινόταν την ίδια μέρα.

Η καταγγελία του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” — “Save Naxos Beaches NOW” που δημοσιεύτηκε με τη μορφή ανοικτής επιστολής 18.07.2023 και τεκμηριώθηκε με πληθώρα φωτογραφιών και αεροφωτογραφίων από τα χιλιάδες μέλη του δυστυχώς επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο τρανά. Γιατί οι δεκάδες επιχειρηματίες που απελευθέρωσαν την παραλία σε λίγες ώρες το έκαναν αυτό, αν ήταν σύννομοι;

Το Κίνημα κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο να αυξήσει την πίεση για να απελευθερωθούν οι παραλίες. Αυτό έγινε γιατί είμαστε χιλιάδες ζευγάρια μάτια και μυαλά σε εγρήγορση πλέον για να προστατεύσουμε τις παραλίες μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους ή ρεπόρτερ-ντετέκτιβ όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι ή τις επόμενες σεζόν, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι πλέον το κίνημα αυτό των πολιτών μας ένωσε για να μείνουμε. Θα σώσουμε τις παραλίες μας γιατί αγαπάμε τη ζωή στη θάλασσα και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο φάκελος της γραπτής καταγγελίας μας θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στις αρχές. Μένει να καθαρίσει ο αιγιαλός και από όλες τις υπόλοιπες εξόφθαλμες παραβάσεις που έχουμε καταγράψει και να αποκατασταθεί και προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τις παραλίες, όχι μόνο καταστολής, προστίμων, ανακλήσεων αδειών και επιβολής της νομιμότητας, αλλά και έργα προστασίας, όπως:

  • να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες,
  • να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι,
  • να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με νέα άμμο στη θέση της παράνομα ειλημμένης, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ρίζες των δέντρων που εκτέθηκαν από την αμμοληψία,
  • να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες,
  • να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’ αυτές,
  • να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους,
  • να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες κι όχι πάνω στις αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες,
  • να πάψει η ρίψη αποβλήτων σε λιμνοθάλασσες και παραλίες,
  • να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ,
  • και να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για την προστασία του εδάφους, οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις θα ξεκινήσουν σύντομα. Αυτό αφορά όχι μόνο τις παραλίες σε περιοχές Νatura 2000 που από την ανθρώπινη παραβατική συμπεριφορά διαβρώνονται ραγδαία αλλά και την ορεινή Νάξο που κάηκε τον τελευταίο μήνα σε μέγεθος καταστροφικό. Τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν από ανθρώπινο χέρι, πάλι εντός δικτύου Natura 2000, θα πρέπει να σημάνουν δώδεκα σε όλες τις αρμόδιες αρχές».